h

Goede zaak dat gemeente buurthuizen koopt

3 juli 2015

Goede zaak dat gemeente buurthuizen koopt

Patrick ZoomermeijerOns wordt nu gevraagd om de panden De Lorzie en A3 te kopen. Daar kan de SP zich in vinden, want de gemeente koopt zo weer panden die een maatschappelijke bestemming hebben, iets waar de SP altijd al voorstander van was. "Het organiseren van huisvesting voor een verzelfstandigde buurthuisfunctie dient een primair gemeentelijk doel" in het gevraagde besluit is een prima uitgangspunt. En deze aankoop zou wat de SP betreft een eerste van meerdere aankopen kunnen zijn.

Stemverklaring over aankoop door fractievoorzitter Patrick Zoomermeijer

In dit besluit staat niets over hoe het met de buurthuisbesturen verder geregeld wordt. Er zal er een zware druk op hen liggen omdat het college er van uitgaat dat de investering terugkomt met de opbrengst van de verkoop of verhuur van deze panden. Anders is er geen dekking voor de aankoop.

Naast het terugbetalen van de lening moet er ook een sluitende exploitatiebegroting zijn, naar onze mening een onhaalbare zaak en wij vinden dat wij vrijwilligers die een buurthuis open willen houden niet moeten opzadelen met een dergelijke grote financiƫle druk. Wat ons betreft blijven de panden eigendom van de gemeente worden ze tegen een maatschappelijke prijs verhuurd aan de besturen.

Met deze kanttekeningen over het latere proces, stemmen wij nu voor de aankoop.

U bent hier