h

“Halve vierkante meter vrijheid – in de cellen van de Zaanse Bajesboot”

18 augustus 2015

“Halve vierkante meter vrijheid – in de cellen van de Zaanse Bajesboot”

Tijdens Sail 2015 staat in de tentoonstellingsruimte “Zaans Groen” een drijvend object van geheel andere orde centraal. Fotograaf Jan Theun van Rees geeft een blik in het voormalige detentieplatform dat tot 2012 werd gebruikt als gevangenis voor buitenlanders in procedure.

Vorig jaar heeft Jan Theun van Rees de verlaten gevangenisboten, die in Zaanstad voor zoveel beroering hebben gezorgd, op bijzondere wijze vastgelegd. Naast de monotone architectuur met eindeloos lange gangen, benauwde zalen en dito cellen, werd van Rees diep geraakt door de sporen van de gedetineerden, die hij in de cellen aantrof. Op de prikborden boven de matrassen trof hij een grote verscheidenheid aan uitingen van heimwee, frustratie, hoop, berusting, woede en liefde. Dat maakte het heel invoelbaar wat het betekende om hier vast te zitten. Klem tussen verleden en toekomst, wachtend zonder te weten waarop en zonder uitzicht op een oplossing. De foto’s van de panelen vormen een aangrijpend document.

Amnesty International heeft in uitvoerige rapporten de omstandigheden op de boten in strijd met de mensenrechten genoemd. Amnesty afdeling Zaanstreek heeft samen met andere organisaties de discussie in de gemeenteraad Zaanstad op gang gebracht en maandelijkse Wakes georganiseerd bij de Bajesboten. Wij ondersteunen dan ook deze tentoonstelling van harte, die mede mogelijk is gemaakt door het project Stad aan de Zaan. Komt het zien!

“Halve vierkante meter vrijheid – in de cellen van de Zaanse Bajesboot”
Fototentoonstelling van kunstenaar Jan Theun van Rees.
20 t/m 23 augustus van 13:00 – 17:00 uur bij Zaans Groen, Zeemanstraat 54,
1506 CV Zaandam

U bent hier