h

'Waar blijven de banen?'

18 september 2015

'Waar blijven de banen?'

Patrick ZoomermeijerAllereerst: het is natuurlijk lovenswaardig dat het college streeft naar duizenden banen. Daar kunnen we niet op tegen zijn en dat zijn we dan ook niet. Tegelijkertijd zouden wij als SP in een links college niet zo lichtzinnig zo'n belofte hebben gedaan. Als je dan, zoals dit college deed in haar collegeprogramma, 5.000 banen beloofd, waarvan 3.000 nog voor het einde van deze collegeperiode, dan mag je wel een heel goed plan hebben om dat te realiseren. Dat had dit college tot op heden niet, en daar heeft de oppositie samen met de PvdA en het CDA op aan moeten dringen, via motie 109.

Bijdrage van fractievoorzitter Patrick Zoomermeijer in het Zaans Beraad van 17 september 2015

Laten we dit even in perspectief zetten: het huidige kabinet beloofde vorig jaar nog 100.000 banen, die met het sneuvelen van het belastingplan weer verdwenen. Twee jaar terug werden er in het Herfstakkoord 50.000 banen beloofd, volgens het CPB werden dat er uiteindelijk welgeteld nul. En vandaag stond in het NRC dat met de lichte voorspelde economische groei de werkloosheid onverminderd hoog blijft en de onzekerheid op de arbeidsmarkt en kleine part-timebanen een ongekende vlucht nemen.

Dan moet dit college, dat haar beleid volledig afstemt op het Haagse beleid, wel met een ijzersterk plan van aanpak komen en bereid zijn stevig te extra te investeren om haar belofte waar te maken. En wat dat betreft zit de SP nu met een aantal vragen.

Vragen over de plannen

Hoeveel banen heeft het bestaande beleid op elk van de zeven zogenaamde 'ambities' al gerealiseerd, is dat beleid wel effectief? Want als het niet effectief is moeten we niet doorgaan op de oude weg. Daarom willen wij dat per 'ambitie' de doelstellingen tot het einde van deze collegeperiode worden benoemd. Maak het meetbaar.

Hoeveel banen zijn er al niet verloren gegaan, direct en indirect, door beslissingen van dit en het vorig college, waardoor feitelijk banen zijn verdwenen? Denk aan Welsaen, de thuiszorg, de Bieb, Fluxus, BaanStede. Dat zien wij ook graag, zodat de doelstellingen daarop aangepast kunnen worden, want dan moet eerst dat banenverlies goedgemaakt worden. Maak het meetbaar.

Hoe realistisch is dit plan van aanpak? Ikea is er nog niet. De palletfabriek wordt verwacht, maar nog maar een paar weken terug gingen bij het faillissement van DS Smith in de Achtersluispolder precies zoveel banen verloren: 80. De gevangenis op Hoogtij levert niet direct banen op, geeft ook het college toe. Op het Hembrugterrein en het VVZ-terrein moet nog worden gebouwd, dus nog geen banen. Kortom: de bedrijven en projecten die in theorie honderden banen op zouden kunnen leveren in deze plannen, zijn er nog niet, zijn onzeker, of ingehaald door de actualiteit. Wat voor perspectieven zijn er nu concreet voor bedrijven en projecten waar serieuze aantallen Zaanse inwoners aan het werk kunnen, dankzij alle citymarketing, de Sail, de Amsterdam Airport Area, alle reisjes en netwerken en wat al niet meer? Maak het meetbaar.

Het college zet in op werkgeversbenadering, communicatie, netwerken, een rode loper voor bedrijven. Dan schrokken wij als wij zien dat ondanks de mooie woorden onze informatie en netwerk als gemeente duidelijk te kort schieten: blijkt er een mooie veel belovende fietsfabriek in de Achtersluispolder te zijn, hebben ze geen SW'ers in dienst van BaanStede, maar van Pantar uit Amsterdam, omdat ze BaanStede niet kennen. Hoe is dat nu mogelijk?

Doorrekenen plannen

Dit plan doet naar de mening van de SP geen recht aan de urgentie van de werkloosheid en de grote belofte van dit college voor duizenden banen. Het college maakt de rol van de overheid, en vooral van de gemeente zelf, heel klein en verwacht alles van bedrijven en partners. Het is een los samenhangend en vrijblijvend plan van aanpak. Het college noemt het zelf een samenvoeging van divers staand beleid. Dat vinden we te makkelijk.

Daarom stellen wij voor het plan door een onafhankelijk bureau door te laten rekenen op wat al dit beleid gecombineerd ons gaat kosten en hoeveel banen het op zal leveren. Dan kunnen we zien of we onze miljoenen goed besteden en ècht banen realiseren. Maak het meetbaar!

U bent hier