h

Zaankanters solidair met mensen in nood

19 oktober 2015

Zaankanters solidair met mensen in nood

Roland van BraamSamen met Evert Hartog ging ik vrijdag langs bij de noodopvang voor vluchtelingen in Zaandam. Wat meteen opviel is dat de mensen behoefte hebben om te praten en hoe dankbaar ze Nederland zijn en alle mensen die ze helpen. Bij binnenkomst in de kerk zie je dat er overal in groepjes aan tafels Nederlandse les wordt gegeven. Je komt steeds een klasje hoger wanneer je bepaalde elementen van de Nederlandse taal beheerst.

Door raadslid Roland van Braam

Dagelijks wordt er les gegeven van 14.00 tot 16.00 uur en hier wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Dankzij de 250 vrijwilligers is dit o.a. mogelijk. Ze willen de Nederlandse taal zo snel mogelijk leren om wat terug te doen voor onze maatschappij wordt er gezegd.

Deze week gaat de eerste Syriër een examen Nederlands doen. En dat in een kleine twee weken tijd!

De mensen zijn hart verwarmend en ook emotioneel omdat ze zo trots zijn wat Nederland doet voor ze. Ze vertelde mij dat ze een heel negatief beeld hadden van de Westerse wereld, dit kwam door wat ze kregen te horen en te zien over de Westerse wereld. Teleurgesteld zijn ze over de omliggende Islamitische landen die niet de opvang kunnen geven zoals in Nederland.

Een arts spreekt me aan en zegt "in Syrië was ik arts en ik zou zo graag in het kamp de zieken willen helpen". Ik heb zijn vraag voorgelegd aan het COA in de hoop dat hij weer iets kan betekenen.

Ondanks de soms zo negatieve indruk, die de landelijke kranten en tv over de vluchtelingen de wereld in helpen en er zo er een verkeerd beeld ontstaat, zie ik heel veel vrijwilligers met hun hart deze mensen helpen. Ondanks dat een grote groep Nederlanders denkt dat de PVV hun oplossing voor de problemen is, zie ik ook dat de meeste mensen niet op deze partij stemmen en nog steeds solidair zijn voor mensen in nood. En daar ben ik toch best wel trots op als Zaankanter!

U bent hier