h

Wethouder, red de mensen bij TSN!

18 februari 2016

Wethouder, red de mensen bij TSN!

Patrick Zoomermeijer
Buurtzorg Nederland wil het grootste deel van de werkzaamheden van het thuiszorgbedrijf TSN overnemen, ook in Zaanstad. Met 1700 klanten en 450 medewerkers is TSN een grote speler in de Zaanstreek. Als dat doorgaat kunnen de cliënten hun hulp houden en houden de thuishulpen dezelfde arbeidsvoorwaarden. Toch wil de wethouder een tender uitschrijven om andere partijen te betrekken. De SP vraagt zich af waarom de thuiszorg zo nodig aanbesteed moet worden als er een goede oplossing ligt voor de problemen die zijn ontstaan na het failliet van TSN.

Buurtzorg Nederland heeft aangegeven zo'n 75 procent van de werkzaamheden van het thuiszorgbedrijf TSN te willen overnemen. TSN, dat ook vele werknemers en klanten in Zaanstad heeft, kwam onlangs in de financiële problemen en een faillissement dreigt. Mocht de overname doorgaan, dan is de zorg aan cliënten gegarandeerd. Bovendien wordt het personeel door het nieuwe bedrijf, overgenomen met dezelfde arbeidsvoorwaarden en de koppeltjes van thuiswerkers en hun klanten in stand gehouden.

De SP vindt het dan ook onbegrijpelijk dat de wethouder per sé andere zorgaanbieders wil betrekken bij het oplossen van de dreigende problemen. SP-fractievoorziter Patrick Zoomermeijer: "Er ligt een goed voorstel, ook de bewindvoerders van TSN staan er achter, maar nee, de wethouder vindt dat er koste wat kost de marktwerking moet zegevieren. Nou, we weten hoe goed dat uitpakt in de rest van de zorg."

De SP stelt vanavond vragen over de kwestie en uit daarin meer zorgen over het voorstel van de wethouder.

  • Hoe reëel is het argument van 'steun aan alleen aan Buurtzorg kan als staatsteun worden uitgelegd' om niet direct op het aanbod van Buurtzorg? Voor 11 andere gemeenten, waaronder Purmerend, is dit kennelijk geen belemmering, die gaan gewoon in op het aanbod van Buurtzorg.
  • Is er contact geweest met het ministerie of de gemeente Purmerend over deze kwestie van staatsteun?
  • Als de tender loopt tot na 22 februari, kan dan nog wel van het aanbod van Buurtzorg gebruik worden gemaakt? Want hun aanbod geldt in principe tot 22 februari. Is hierover contact geweest met Buurtzorg?
  • De zin uit de raadsinformatiebrief is enigszins cryptisch: "de huidige aanbieders (deels) de cliënten en/of medewerkers van TSN overnemen. De bereidheid bij de huidige aanbieders is er." Betekent dit nu wel of niet dat, zoals in het aanbod van Buurtzorg, de alle 'actuele directe medewerkers' worden overgenomen? En wat wordt er in de tender vastgelegd over de huidige koppeltjes van thuiswerkers en hun klanten en de arbeidsvoorwaarden?

U bent hier