h

Het systeem aanpassen of verwerpen?

16 maart 2016

Het systeem aanpassen of verwerpen?

Evert HartogDeze tijd heeft veel parallellen met de tijd voor de Franse revolutie. Het gevestigde systeem werkt niet meer, er komen nieuwe idee├źn en de bevolking wordt onrustig. Voor de Franse revolutie waren er twee stromingen, gematigde en radicale verlichting. De gematigde wilde het systeem aanpassen, niet verwerpen.

Door raadslid Evert Hartog

Uiteindelijk gingen de gematigden het bestaande systeem zelfs verdedigen. De radicalen wilden een ander systeem. Geen koning maar de macht aan het volk. Geen bijgeloof maar wetenschap. De gematigden leken de beste kaarten te hebben, maar de radicalen hebben gewonnen.

In deze tijd neemt de PvdA de positie in van de gematigden. Ze willen het bestaande systeem wel aanpassen maar uiteindelijk verdedigen ze het. Er is een radicale partij nodig om het systeem te veranderen want het huidige systeem is niet houdbaar.

Als de SP dat wil doen, moet ze radicaal blijven, anders is de rol van de SP uitgespeeld. Ik hoop dat dit wordt gezien en begrepen.

U bent hier