h

'Verbied de mosquito!'

15 april 2016

'Verbied de mosquito!'

Gisteren werd in het Zaans Beraad het gebruik van de mosquito besproken. Scholieren spraken in over het irritante gezoem dat deze apparaten maken. Uiteindelijk vonden alle partijen in de aad dat het gebruik van de mosquito beperkt moet worden.

Foto: ROOD / www.rood.sp.nl

Bijdrage van raadslid Roland van Braam:

Roland van BraamDe landelijke SP heeft vanaf het moment dat de mosquito werd geïntroduceerd kritische vragen gesteld. Uiteindelijk besloot voormalig minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken de beslissing over het toestaan van de mosquito over te laten aan de gemeentes.

De SP ziet het toestaan van de mosquito van de gemeente als een brevet van onvermogen. Problemen worden slechts zo verplaatst omdat jongeren gewoon verderop gaan staan, als ze al overlast veroorzaken en wat is overlast? Zelfs de Raad van Europa beveelt aan verkoop en gebruik van de mosquito niet toe te staan. Ook hindert het apparaat andere voor wie de hoge pieptoon niet is bestemd, zoals kleine kinderen.

De SP is van mening dat het beter is om de mosquito helemaal te verbieden omdat niet duidelijk is wat de mogelijke gezondheidsgevolgen zijn en het in strijd is met meerdere grondrechten en onze jongeren ongevraagd in de openbare ruimte geconfronteerd worden met een irritante en ondraaglijke hoge toon. Doe het zoals burgemeester van der Laan in Amsterdam heeft gedaan, die wil in zijn stad geen enkele mosquito hebben.

Het agendainitiatief van de PVDA vind de SP te soft want het blijft toch nog mogelijk om de mosquito te blijven gebruiken, zoals bij ernstige jeugdoverlast. Investeer in meer uren voor straathoekwerk en jongerenwerk want daar is op bezuinigd. Je lost het probleem niet op door een mosquito te plaatsen, je verplaatst het probleem. De SP vind dat je moet werken aan preventie i.p.v. repressie. Een probleem als jeugdoverlast los je niet met een zoemapperaat op. De wijkagent,straatcoaches en jongerenwerkers moeten zich met overlast gevende jongeren bezig houden.

België wijst het gebruik van de Mosquito af omdat de landsregering het gebruik ervan in strijd acht met verdrag voor de rechten van het kind. Laat Zaanstad dit goede voorbeeld volgen!

Meer lezen?

U bent hier