h

Boze burgers

21 november 2016

Boze burgers

Evert HartogDe krant staat er vol van, ze worden uitgenodigd op tv. Helpt het? Helaas niet. De regerende politici zeggen dat ze naar de burgers moeten luisteren. Anderen politici zeggen dat ze het beter uit moeten leggen. De burger blijft boos, en is ongevoelig voor feiten. Wat moeten we dan?

Door Evert Hartog, raadslid

Ik denk dat politici eerst moeten erkennen dat ze op het verkeerde paard hebben gewed. In 1999 is de euro ingevoerd. In 2008 heeft die euro en de liberale economische koers, tot de grootste crisis sinds 1929 geleid. De euro is voor de Grieken, Spanjaarden, Italianen Portugezen en Ieren een ramp geworden. In 2010, midden in die crisis, is er in Lissabon afgesproken dat Europa de meest concurrerende economie ter wereld moet zijn. Dat is mislukt. Men bleef op hetzelfde paard wedden. Dat is niet dom maar stupide.

De bestaanszekerheid is door dat streven steeds verder uitgehold. De boze burger wil juist stabiliteit. Een vaste baan, een betaalbare woning een buurt met bewoners die hij begrijpt en verstaat, geen Berlijnse muur in de vorm van een extreem hoog eigen risico voor de zorgverzekering, het nakomen van afspraken zoals pensioen op je 65ste. Dat alles staat haaks op de neo-liberale Europese agenda. En nog steeds heb ik geen politicus met regeringsmacht horen toegeven dat de verkeerde keuzes zijn gemaakt.

Je kunt luisteren en uitleggen tot je een ons weegt, zolang je zelf nog niet snapt dat je een fundamenteel verkeerde (neo-liberale) keuze hebt gemaakt, wordt de burger steeds bozer. Er moet een ander, maatschappelijker, socialer verhaal komen. Het roer moet om!

U bent hier