h

'Ik ben een wereldkind'

21 december 2016

'Ik ben een wereldkind'

Ik maak me zorgen….ik maak me zorgen over racisme. Ik maak me zorgen over de opkomst van racisme in heel Europa. Ik maak me zorgen over de racistische straatbewegingen. Ik maak me zorgen over de acties tegen de opvang van vluchtelingen. Ik maak me zorgen over de ontkenning van racisme. Ik maak me zorgen omdat men te huiverig is om het beestje bij de naam te noemen. Ik maak me zorgen dat men het probleem wegwuift. Ik maak me zorgen dat de politiek zijn kop in het zand steekt’ en niet wil erkennen dat dit probleem zich steeds meer aan het uitbreiden is. Ik maak me zorgen over de racistische uitspraken als: jij bent een slaaf, jij moet de knecht van Sinterklaas zijn. Jij hebt een poepkleur.

Scherpe column door Zeynep Varli-Tosun

Ja, ik maak me ernstige zorgen over racisme en uitsluiting zowel op de arbeidsmarkt als in het dagelijkse leven!

Nog meer maak ik me zorgen over het feit dat racisme in de laatste jaren zo ingeburgerd en geaccepteerd is dat men het niet door heeft hoe kwetsend het voor de ander is. Door er andere benamingen voor te geven als: het is geen racisme maar vooroordeel wordt het racisme er niet milder op. Dit zijn allemaal zorgwekkende ontwikkelingen!

Natuurlijk heeft het racisme en klassenstrijd altijd bestaan. Zolang kapitalisme heerst zal dat ook blijven bestaan maar dat neemt niet weg dat we er stil tegenover moeten staan en het maar moeten accepteren.

We kennen allemaal de geschiedenis van de slavernij. Maar dat racisme nog steeds heerst in deze democratisch genoemde tijd en sterker nog steeds toeneemt is zorgwekkend. Wij moeten ons hiertegen keren!

Het grote probleem in Nederland is dat men racisme ontkend door bijvoorbeeld zoals ik hierboven ook geschreven heb een mildere vorm aan te geven door het woord weg te laten en het als ‘ vooroordeel’ benoemen. Alsof het probleem dan vanzelf zou verdwijnen wanneer je het anders zou benoemen of ontkent.

Het is grootse onzin dat racisme zou groeien omdat men het zou benoemen. Ik al die jaren dat ik in Nederland woon en leef is mij opgevallen dat zodra men een problemen niet weet aan te pakken, men vervalt in opmerkingen als: ‘vooral geen aandacht aan geven!’ Want het zou anders meer racisme uitlokken of het probleem vanzelf zou oplossen wanneer je geen aandacht geeft. Onzin!
Niemand wordt een racist omdat iemand dat ter sprake brengt of benoemd! Racist ben je vanuit je verwerpelijke overtuiging!

Er zijn ook mensen die er misbruik van maken door zich te beroepen op de vrijheid van meningsuiting om zo racistische uitlatingen de ether in te slingeren.

Nooit of zeer zelden hoor je succesverhalen van ‘allochtone Nederlanders’, maar de media is er als de haas bij als het gaat om vechtpartijen in asielcentra bijvoorbeeld. Nu ik toch asielcentra genoemd heb moeten we de walgelijke uitlatingen niet vergeten die gedaan is over de vluchtelingen: “Gelukzoekers!”, “ Vergassen!”, “ De bom erop gooien!”, “ Uitroeien!”

En toch wanneer je racisme wilt benoemen of erover hebt wordt je monddood gemaakt met de zinnen als ‘je neemt slachtofferrol aan’.

Of andere onzinnige en ook veelgehoorde opmerkingen als dat racisme nu eenmaal menselijk iets is en niet voorbehouden aan witte mensen. End of discussion, vinden ze!

Door de angst en onzekerheid van de door bezuinigingen worden bevolkingsgroepen tegen elkaar opgezet. Helaas zie je gebeuren dat bevolkingsgroepen door politici gebruikt worden als zondebok door de politici veroorzaakte sociaal economische chaos. De gewone burger wordt uitgebuit, de rijke burger wordt rijker! Maar daar hebben de bevolkingsgroepen geen schuld aan. Maar het komt door de oneerlijke en onrechtvaardige beslissingen die de politici maken.

Het verbaasde mij dat politiek rondom Sylvana Simons kwestie niet nodig vond om zich ermee te bemoeien terwijl het juist belangrijks is dat de politiek van zich laat horen. De mensen luisteren naar de dominante politici. Het verontwaardigde mij nog meer toen ik onze premier straattaal hoorde gebruiken als ‘oprotten’ of de plaatselijke politici de taal van hun voorzitter gebruikten en nog verder gingen in hun uitlating als ‘tuig van de richel’!

Wat blijkt? Er wordt een beerput geopend en mensen nemen de taal van hun politici over. Dit soort nieuws verspreidt zich veel sneller via social media. De dingen die je op Facebook of Twitter ziet voorbij komen zijn echt geschreven door de mensen in de hedendaagse maatschappij. Dan zie je ook hoe racistisch Nederland soms is.

We kunnen blijven zeggen dat er geen racisme is en toch benoemen wij elkaar voortdurend op etniciteit. Dat zie je terug in het onderwijs, justitie, politie en op de arbeidsmarkt.

We kunnen niet ontkennen dat de politie aan etnisch profileren doet. Mooi voorbeeld van de rapper Typhoon die staande werd gehouden omdat hij in een te dure auto reed. Want hoe kan iemand van allochtone afkomst in een te dure auto rijden? Uiteindelijk na alle commotie gaf de politie toe dat er inderdaad sprake is van etnisch profileren. Voor de politie is iedere allochtoon een potentiële crimineel!h

Ik gaf heel kort hierboven aan over Sylvana Simons. Ook in hoe zij is aangesproken valt niet te ontkennen dat racisme bestaat. Hoeveel bagger zij over zich heen kreeg toen bekend werd dat zij zich ging aansluiten bij DENK: “aap”, “negermongool”, zwarte doos”, “jankneger”! En nog veel meer van dit soort racistisch scheldwoorden. Er ís racisme en wie het ontkent is niet bereid om het probleem aan te pakken!

Ik herinner mij een vraag van een kennis, namelijk: hoe komt het toch dat mensen overstappen naar DENK of naar de PVV? Het antwoord is simpel! Deze partijen die wij zo afkeuren, durven het probleem te benoemen! Durven gehoor te geven aan hun achterban! Durven hun problemen aan te kaarten! Durven voor hun achterban op te komen!

De SP is een partij waarin solidariteit, gelijkwaardigheid en menselijke waardigheid de kernpunten zijn. Een partij waarin geen plaats is voor racisme, uitsluiting of welke vorm van discriminatie dan ook. En daarom hoop ik dat de SP deze kernwaarden altijd zal koesteren en in ere zult houden en zich blijven keren tegen deze zorgwekkende ontwikkelingen als racisme en uitsluiting en voorop lopen in de klassenstrijd. Samen sterk!

Ik zal mijn stuk afsluiten een mooie anekdote…

Ik was in de tuin bezig. Ik hoorde mijn zoontje en zijn vriendje al pratend de tuin in komen lopen. Het vriendje van mijn zoon zei: “Ik ben Surinaams, want mijn vader is Surinaams”, waarop mijn zoontje antwoordde: “Jij bent óók Nederlands. Je hebt een Nederlandse moeder en je bent in Nederland geboren. Je bent een halfbloed.” Zijn vriendje zegt: “ O ja, ik ben ook Nederlands”. Mijn zoontje zei toen: “Ik ben half Nederlands en half Turks...euhm… nee wacht! Ik ben meer, ik ben half Nederlands, kwart Turks en kwa…. Heh! Wacht ik vraag het even aan mijn vader”.

Ze gingen naar binnen zodat mijn zoontje aan zijn vader kon vragen wat hij was. Ik hoorde hem roepen: “Pap! Hij is half Surinaams en half Nederlands. Wat ben ik dan?”

Ik hoor niet wat papa zegt maar de kinderen weer de tuin inkomen hoor ik mijn zoontje zeggen: “Ok, ik zei toch ik ben veel meer. Ik ben kwart Nederlands, kwart Turks en kwart Koerdisch en kw…. laat ook maar. Dat is allemaal ingewikkeld. Weet je wat, ik ben gewoon een wereldkind!” En op deze manier sloot mijn zoon alle vorm uitsluiting uit. Hij wilde zich niet indelen in groepen maar omarmd meteen het gehele menselijke ras door zich een wereldkind te noemen.

En zo is het! We zijn allemaal wereldmensen en we zouden elkaar moeten accepteren en respecteren! Geef de regie aan de kinderen en de wereld ziet er stuk vrediger uit!

U bent hier