h

Ik kies voor hoop!

14 december 2016

Ik kies voor hoop!

Evert HartogVandaag weer gehoord: als je jong bent stem je links, als je verstandiger en ouder wordt rechts. Dat is de zelfvoldane houding van rechtse mensen die bang zijn te verliezen wat ze hebben. Maar hoe is het nu werkelijk?

Door Evert Hartog, raadslid

Wat opvalt is dat rechtse partijen, media en personen veel aandacht hebben voor veiligheid, bevestiging van bestaande belangen, verlagen van belastingen en angst voor het "vreemde", het niet-Nederlandse. Dat blijkt uit de aandacht voor deze onderwerpen bij WNL, de Telegraaf en het AD. Dat blijkt uit het verschil tussen het wereldbeeld van Gerard Reve, die steeds rechtster en angstiger werd, en Harry Mulisch, die altijd links is gebleven en nergens bang voor was, zelfs niet voor de dood.

En het blijkt uit de verkiezingsprogramma's van de VVD en PVV waar wordt ingespeeld op angsten van kiezers, zoals verlies aan status en angst voor andere culturen terwijl linkse partijen als voorheen de PvdA en nu SP en GroenLinks idealen hebben en de wereld mooier proberen te maken.

Rechts of links is geen kwestie van rationaliteit, het is een kwestie van mentaliteit. Rechts appelleert aan angst, links aan hoop. Ik kies voor hoop!

U bent hier