h

De SP: 'de moderne Robin Hood'

21 februari 2017

De SP: 'de moderne Robin Hood'

De plannen van de Socialistische Partij zorgen de komende kabinetsperiode voor ruim 160 duizend minder werklozen, blijkt uit nog vertrouwelijke cijfers van het Centraal Planbureau (CPB). De SP komt daarin naar voren als een moderne Robin Hood die miljarden euro's van rijken en bedrijven wil afpakken om daarmee banen te scheppen en mensen met lagere inkomens meer te besteden te geven.

Foto: SP / www.sp.nl

De socialisten investeren met een nationaal plan bijna 30 miljard euro in de economie. Zo brengt de partij van Emile Roemer de btw op goederen en diensten terug van 21 naar 19 procent (kosten: 4,1 miljard) en wordt er geïnvesteerd in tienduizenden banen in de zorg (kosten personeelsnorm in de zorg: 1,9 miljard).

Door het SP-programma zal de werkloosheid volgens het CPB in 2021 zijn gedaald tot 3,7 procent van de beroepsbevolking (nog 5,4 procent afgelopen december). Dat is een vergelijkbaar niveau met 2008, net vóór de laatste crisis van start ging.

Dus nu weet je het: de SP is goed voor ons samen, niet alleen voor de rijken!

Patrick Zoomermeijer
Fractievoorzitter en nummer 47 in Noord-Holland op de lijst bij de komende verkiezingen, Patrick Zoomermeijer: "De SP is atijd kritisch geweest over 'rekenmeester' CPB. Het Centraal Planbureau is een politiek instument en geen neutrale rekenmachine. Ze gaat uit van zeer bepaalde economische - neoliberale - opvattingen, en zagen de crisis dan ook niet aankomen. De SP heeft deze keer dan ook overwogen om haar programma eens niet door te laten rekenen door het CPB en daar andere economen naar te laten kijken. Uiteindelijk besloten we toch bij het CPB lang te gaan, en dat zélfs zij nu zeggen dat het SP-programma zorgt voor een radicale herverdeling van rijk naar arm - zoals het hoort - doet ons goed! Uiteindelijk willen we een andere, meer sociale en dus socialistische maatschappij, maar zelfs binnen de grenzen van het huidige kapitalistische systeem hebben we oplossingen die volgens niet bepaald 'linkse' economen gewoon kunnen. Dus pak de macht, het kan!"

Meer lezen?

U bent hier