h

Werknemers Primark verdienen respect!

24 februari 2017

Werknemers Primark verdienen respect!

Respect!
In het verleden is budgetkledingketen Primark al vaak in opspraak geraakt. Zo staat Primark bekend om de slechte arbeidsomstandigheden waarmee haar kleding, vaak door kinderen, in bijvoorbeeld Bangladesh wordt gemaakt. Daarnaast heeft Primark belastingontduiking tot kunst verheven. En deze week werd bekend dat werknemers van Primark overal in Nederland gebukt gaan onder de respectloze managementstijl van het kledingconcern. Dit blijkt uit een enquête van de FNV Handel.

Ook in de Zaanse Primark-vestiging voelt een groot deel van het personeel zich regelmatig gekleineerd, geïntimideerd bij ziekmeldingen en continu gecontroleerd door supervisors of managers en door camera’s.

Opgejaagd en gecontroleerd door leidinggevenden

De meeste werknemers klagen in de enquête over de hoge werkdruk. Een medewerker zei hierover: “Je wordt continu opgejaagd en gecontroleerd door managers en supervisors. Er wordt dan gezegd dat je sneller moet werken. Als je even op een andere plek staat of aan het praten bent, wordt er geschreeuwd wat je aan het doen bent. Soms wordt er dan zelfs gedreigd met een schriftelijke waarschuwing.”

Camera als controlemiddel

Op veel plekken in de winkels hangen camera’s. De meeste werknemers maken zich zorgen over hun privacy. Zo meldt een ex-medewerker uit Zaandam: “Voor alles wordt de camera gebruikt. Hoe laat kom je binnen? Hoe laat ga je naar huis? Hoe vaak ga je naar toilet? Hoe lang sta je te kletsen met andere collega's? Wanneer de periode van contractverlenging aan komt dan worden vooral veel camerabeelden opgevraagd door HR en managers, zodat ze minpunten eruit kunnen halen en dat als reden gebruiken om je contract niet te verlengen.”

De meeste werknemers willen een OR

Een ondernemingsraad (OR) kent Primark niet. En dat terwijl een OR wettelijk verplicht is voor een bedrijf met meer dan 50 medewerkers! 81% van de werknemers vindt dat er een OR bij Primark moet komen.

Met veel moeite vrij voor examen

Vrij vragen bij Primark gaat moeilijk. Vakanties moeten lang van tevoren worden aangevraagd en worden zonder reden of uitleg geweigerd. Zelfs familieomstandigheden zijn voor Primark niet automatisch een reden om vrij te krijgen. “Wil je een dag vrij? Moet je gaan ruilen met collega’s. Als je niet kan ruilen en je verlof wordt afgekeurd, zoals meestal gebeurt, dan heb je pech. Maakt niet uit of het een begrafenis, examen, feest, of wat dan ook is”.

Primark bepaalt of je ziek bent

Helemaal bont maakt Primark het als het gaat om ziekmeldingen: het bedrijf overtreedt wet- en regelgeving. Zo wordt het loon vaak niet doorbetaald bij ziekte en gaat de leidinggevende regelmatig op de stoel van de Arbo-arts zitten.

Respect voor de werknemers van Primark!

We hopen dat klanten van Primark, collega's bij de Zaanse vestiging of bezoekers aan het mooie centrum van Zaandam net als de SP en de FNV van mening zijn dat de arbeidsomstandigheden bij Primark beter moeten worden! De werkdruk omlaag, recht op privacy, een OR, naleven wetten en regels - kortom: de werknemers van Primark verdienen respect! De SP vecht daarvoor, nu op straat, en in de Zaanse gemeenteraad, waar we de gemeente zullen vragen wat ze hieraan denken te gaan doen. SP, bondgenoot in de strijd! Pak de macht!

  • Werk(te) je bij Primark en wil je je verhaal anoniem kwijt? Mail ons!

Meer lezen?

Bijlage: 

U bent hier