h

SP en GroenLinks vragen duidelijkheid na nieuw onderzoek rubberkorrels

22 februari 2017

SP en GroenLinks vragen duidelijkheid na nieuw onderzoek rubberkorrels

Roland van Braam
Op 15 februari kwam Zembla in samenwerking met de Vrije Universiteit (VU) met nieuw onderzoek naar buiten over het rubbergranulaat dat voor kunstgrasvelden wordt gebruikt. De resultaten van het onderzoek staan haaks op de uitkomsten van het RIVM dat eind vorig jaar concludeerde dat sporten op rubbergranulaat veilig is. "Eerdere uitzendingen van het programma over dit onderwerp deden landelijk veel stof opwaaien. Daarom willen de SP en GroenLinks dat het onderzoek zich vooral focust op de meest kwetsbare groep - de jonge voetballertjes", zegt SP-raadslid en amateurvoetballer Roland van Braam. "Om nieuwe onrust te voorkomen vragen wij het college snel met een reactie te komen en duidelijkheid te geven."

In tegenstelling tot recent onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), wijst nieuw onderzoek met proefdieren van de Vrije Universiteit Amsterdam uit dat er stoffen in het rubbergranulaat vrijkomen die mogelijk gezondheidseffecten bij mensen kunnen veroorzaken. Van Braam: "Ik wil van het college weten of dit nieuwe onderzoek aanleiding is om het standpunt ten aanzien van sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat aan te wijzigen."

U bent hier