h

'Wát een gaaf jaar met de SP en ROOD!'

8 mei 2017

'Wát een gaaf jaar met de SP en ROOD!'

Vandaag, precies één week na de Dag van de Arbeid, ben ik 17 jaar oud geworden. Daar wil ik graag even bij stilstaan, niet zozeer om mijn verjaardag, maar om het feit dat dit betekent dat ik (toevallig) ongeveer een jaar geleden lid werd van de SP en van ROOD.

Foto: Jasper van Vliet / www.zaanstreek.sp.nl

Het klinkt heel oud en nieuw-achtig, maar het was echt een ongelooflijk gaaf jaar, vol met geweldige mensen en onvergetelijke herinneringen. Anderhalf jaar geleden had ik het me nooit voor kunnen stellen.

Het begon allemaal met een Niet in Mijn Naam actiepakket dat nét door de brievenbus paste. Een week later liep ik de vergaderplek van de SP Zaanstreek binnen, niet wetend wat ik moest verwachten, en daar ben ik (uiteraard figuurlijk) nooit meer weggegaan. We hebben actiegevoerd voor één Nationaal ZorgFonds, tegen TTIP en CETA, tegen het neoliberalisme, campagne gevoerd voor de Tweede Kamerverkiezingen, en nog veel meer.

Dit allemaal in groepsverband. De SP (en ROOD) is een groep, een hechte groep waar iedereen erbij hoort en waar we dingen samen doen. Actievoeren, vergaderen, maar ook heel veel gezelligheid, bijvoorbeeld op scholingsweekenden. Hierdoor heb ik, ook als nieuweling, heel veel ontzettend gave mensen ontmoet, met wie ik samen heb gestreden, en samen heb gelachen.

Waar de SP in uitblinkt is dat het een partij is van mensen. Wat er ook gebeurt, we blijven gesprekken voeren door het hele land. Bij de SP maakt het niet uit of je jong of oud bent, waar je vandaan komt en wat je geaardheid is, het gaat niet om wie je bent, maar om wat je doet.

Door die diversiteit en dialoog, ben ik er ook achtergekomen dat er, ondanks dat Nederland altijd een vrij land genoemd wordt, nog veel te veel gediscrimineerd wordt, op onder andere migratieachtergrond, geslacht, en op seksuele geaardheid. Vandaag toon ik daarom solidariteit met de LHBT-gemeenschap, en draag ik een Allriot-shirt met de tekst “Love Equals Love“. Je moet je, hier in Nederland en overal ter wereld, veilig kunnen voelen in het zijn wie je bent. Gelijkwaardigheid is een fundament voor een moderne, leefbare samenleving. Daarvoor streden we, strijden we, en zullen we strijden.

Bedankt allemaal, het was een ontzettend mooi 17e levensjaar!

Jasper van Vliet

U bent hier