h

'Burgemeestersbenoeming ondemocratische poppenkast'

10 juli 2017

'Burgemeestersbenoeming ondemocratische poppenkast'

Evert Hartog
Ik heb overwogen dobbelstenen mee te nemen om mijn keuze te bepalen. Bij oneven kies ik kandidaat A, bij even kandidaat B. Ik doe dat niet omdat het een zinloos en kwetsend gebaar is dat mogelijk respectloos voor de kandidaten kan overkomen, terwijl ik wel respect heb voor de kandidaten, niet voor de procedure.

Door raadslid Evert Hartog, over de procedure voor het benoemen van de nieuwe burgemeester van Zaanstad 

Deze hele procedure is een poppenkast, een toneelstukje. Het heeft niets met democratie te maken. Om de indruk van enige democratische legitimiteit te vestigen mogen wij nu, in beslotenheid, kiezen uit twee kandidaten nadat er 31 kandidaten die wij niet kennen, waar wij niets van weten, in achterkamertjes zijn gewogen en te licht bevonden.

Wat mij betreft had ik mij er dan liever helemaal niet mee bemoeid en rustig afgewacht met welke burgemeester de commissaris van de Koning op de proppen zou komen. Het is mij om het even. Al wordt het Pietje Puk, ik zal Pietje steunen als burgemeester waar dat van toepassing is. En al wordt het de lieve heer, ik zal kritisch zijn als dat nodig is.

Er wordt geschipperd tussen een benoeming van bovenaf en een democratische keuze waarbij de gemeenteraad in alle vrijheid zelf een keuze maakt uit alle kandidaten, een optie waar ik voor wil pleiten. Het resultaat is een geheimzinnige benoeming waar een mager democratisch sausje over is gegoten. Dat is een democratisch en modern land als Nederland onwaardig.

Ik zal normaal meedoen met de stemmingsprocedure, omdat het geen zin heeft dat niet te doen. Maar niet zonder de boodschap af te geven dat we een proces moeten ingaan voor een meer democratische procedure voor het kiezen van een burgemeester. Bij deze.

Meer lezen?

 

U bent hier