h

Zijn ze helemaal beschimmeld!

28 januari 2018

Zijn ze helemaal beschimmeld!

Schimmel in huis is niet fijn en het is zelfs een zwaar onderschat probleem, want je kunt er flink ziek van worden met vooral problemen aan de luchtwegen tot en met astma aan toe. Je zult het maar benauwd krijgen van schimmel. Vocht en slechte ventilatie zijn de voornaamste oorzaken van zogenaamde schimmelwoningen die opvallend genoeg veel voorkomen bij woningbouwcorporaties. De SP Zaanstreek kreeg hierover veel klachten en is onderzoek begonnen. Tientallen klachten kwamen binnen bij het 'Meldpunt Schimmelwoningen'. Afgelopen zaterdag namen de Zaanse SP'ers steekproeven in zowel Wormerveer als Zaandam.

Foto: © Willem Croese
Foto: Willem Croese / www.zaanstreek.sp.nl

Door Willem Croese

Op de stoep aan de Kepplerstraat verzamelden SP'ers om daar vervolgens van deur tot deur te gaan met een heus enquêteformulier waarop vragen over schimmel in de woning staan. Een mevrouw liep op ons af en vroeg of wij ook bij haar langs konden komen. Nadat wij het adres van haar hadden gekregen liep ik met twee SP'ers mee naar haar woning aan de Zaandamse verkeersader Kepplerstraat. De vrouw des huizes had haar jas nog aan en had een boodschappentas in haar hand toen zij de deur opende. “Jullie zijn snel”, groette zij ons.

In de woonkamer liet zij ons een vochtvreter zien die zij van de vloer oppakte. “Kijk het vocht dat er in zit is bevroren”, zei de bewoonster verontwaardigd. De centrale verwarming stond op twintig graden, het was behaaglijk binnen en daarom bizar om te moeten ervaren wat zij liet zien en voelen. Inderdaad de vochtvreter deed koud aan. Zij heeft een houten vloer, maar volgens de woningbouwcorporatie zou er onder haar vloer geen overdadig grondwater zijn. Aan de achterkant van haar woning liet zij zien waar de oude ventilatieroosters dicht zijn gemetseld en waar rechts hiervan een plastic roostertje met een doorsnede van circa tien centimeter dienst deed als ventilatiegat. “Het is hier altijd koud en vochtig”, klaagde de Zaandamse. Een paar woningen verderop in de straat woont een echtpaar dat niet veel anders kon tonen dan vochtproblemen. Naast de koffiekopjes staat in een kast zelfs een vochtvreter als hulpmiddel.

De SP'ers gingen verder met hun werk in de Kepplerstraat toen ik hen verliet om te zien hoe het in Wormerveer ging aan de Herman Gorterstraat waar andere SP'ers onderzoek deden. Flatwoningen aan de rand van Wormerveer zijn voorzien met teksten als 'Zie je' en 'Vin je lief', het kan ook niet anders want wij zijn in deze schrijversbuurt. “In 2014 heeft de renovatie hier plaatsgevonden”, vertelde een bewoner. Tijdens de renovatie verbleef hij min of meer gedwongen in zijn woning en sindsdien heeft hij ademhalingsproblemen. In zijn woonkamer toont hij onder de radiator bij het raam handdoeken die het vocht moeten opvangen, zoveel vocht laten de kunststof kozijnen door. Bovenop het dak van het flatgebouw staat een grote ventilator die van drie etages woningen moet ventileren. “Je wilt het misschien niet geloven, maar ik kan ruiken wat de buren op de eerste etage koken en als het dan hier blauw staat van de dampen van de benedenburen dan moet ik 's winters, koud of niet, de ramen wijd openzetten.”

SP'er Patrick Zoomermeijer liet mij desgevraagd weten dat hij het ongelooflijk vindt wat hij met zijn partijgenoten tegenkwam. “Bewoners doen er van alles aan om schimmelvrij te wonen, maar als de isolatie en ventilatie niet goed zijn is het een hard gelag.” De SP Zaanstreek gaat verder met hun onderzoek met als doel om in een zwartboek alles vast te leggen om vervolgens woningbouwcorporaties en de wethouder Wonen te confronteren met deze ernstige problematiek én uiteraard te pleiten voor echte oplossingen want dit kan niet meer: “Zijn ze helemaal beschimmeld!”

Meer lezen?

U bent hier