h

Resultaten enquête bewoners Evean Westerwatering

23 mei 2020

Resultaten enquête bewoners Evean Westerwatering

Foto: © Willem Croese

In het interview ‘Leegstand en geen zeggenschap’ dat op 28 april is gepubliceerd op de website van SP Zaanstreek liet een bewoner weten dat er gemiddeld tussen de 20 à 25 kamers leegstaan in het gebouw van Evean Westerwatering in Zaandam. Verder beklaagde hij zich over de hoge prijzen voor een kamer met nutsvoorzieningen, vier keer per week warm eten, zorg en geen bewonerscommissie. Nadat SP’er Evert Hartog hierover eerder contact met Evean heeft gehad stuurde hij als raadslid eind april ‘Artikel 51 vragen Zorgcomplex Evean Westerwatering’ naar het college. Uiterlijk 4 juni worden de antwoorden verwacht. Uit onderzoek dat de SP afgelopen weken heeft gehouden blijkt dat er echt heel veel moet gebeuren.

door: Willem Croese

Gedurende de coronacrisis is het lastig om in contact te komen met de bewoners van Evean Westerwatering. Bezoeken is niet mogelijk, maar informatie verkrijgen is toch gelukt middels een brief, een enquête plus een gefrankeerde retourenveloppe. Afgelopen week zijn de ingevulde vragenformulieren verwerkt tot de volgende resultaten:

Leegstand
Alle bewoners weten van de grote hoeveelheid leegstaande kamers in het zorgcomplex. Uitspraken als ‘schandalig’ en ‘te hoge prijzen’ zijn vooral in de antwoorden te vinden. Ook stelt iemand dat het slecht is voor de inkomsten van Evean.

Huur
Driekwart van de bewoners Evean Westerwatering – Verzorgd Wonen heeft de aankondiging ontvangen voor de 2,6 procent huurverhoging per 1 juli aanstaande. Momenteel geeft 67 procent van hen aan huurtoeslag te ontvangen, de bedragen variëren van 190 tot 300 euro per maand.

Basispakketten
Van het basispakket ‘diensten’ maakt 67 procent gebruik, denk aan zorg. Iets meer dan de helft van de bewoners doet ook een beroep op het pakket ‘hoog’, zoals extra zorg.  De ‘catering’ wordt door 87 procent gebruikt, dit betekent vier keer per week warm eten en iedere dag koffie voor 225 euro per maand . De overige mensen doen hier niets mee omwille van hun werk of gezondheidssituatie.

Warme maaltijden
Over de kwaliteit van de warme maaltijden die de firma Apetito aanlevert is men niet echt te spreken. Slechts 13 procent vindt het goed te eten, 33 procent matig en een dikke 54 procent van de bewoners vindt het warm eten ronduit slecht. Het is niet voor niets dat 67 procent van de ondervraagden aangeeft zelf mogelijkheden heeft met een magnetron en inductiekookplaat om een warme maaltijd te kunnen bereiden. Probleem is wel de ventilatie, want afzuigkappen zijn er niet. Of er moeten koks aan de slag gaan in de centrale keuken om als Evean zelf eten te koken. Over de koffie is men tevreden al zet 33 procent zelf koffie.

Zorg Evean
Wat de zorg betreft die Evean biedt is men redelijk content met een percentage van 53 procent en 13 procent zegt het goed te vinden. En 34 procent van de bewoners vindt de zorg slecht. Daar tegenover staat dat men de coronamaatregelen met 54 procent als goed beoordeelt, 27 procent als redelijk en de rest noemt het slecht. De voornaamste klacht is dat het personeel tijdens de coronacrisis onbeschermd het werk moet doen.

Bewonerscommissie
Met een ruime meerderheid van 80 procent wil men zeggenschap middels een bewonerscommissie. Er zijn maar liefst vijf bewoners bereid zitting te nemen in zo’n commissie. Ook het melden van klachten of stellen van vragen doet Evean volgens 60 procent van de ondervraagden af met zeer grote ontevredenheid tot zelfs niets.  

Conclusie
Het is duidelijk dat het meer dan rommelt in het zorgcomplex Evean Westerwatering. Zowel voor de organisatie als de bewoners is dit niet prettig. Het wordt hoog tijd dat de problemen opgelost worden. Wanneer Evean afstapt van de stugge beleidslijnen en samenwerkt met de huurders komt men vele malen tot betere resultaten dan nu.

[1] https://zaanstreek.sp.nl/nieuws/2020/04/leegstand-en-geen-zeggenschap
[2] https://zaanstreek.sp.nl/nieuws/2020/04/artikel-51-vragen-zorgcomplex-evean-westerwatering
[3] https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurverhoging/vraag-en-antwoord/wat-is-de-maximale-huurverhoging-in-2020

U bent hier