h

Beste huurder, wiens huur is verhoogd....

8 november 2020

Beste huurder, wiens huur is verhoogd....

Midden in de coronacrisis hebben verhuurders, met goedkeuring van minister Ollongren, besloten de huren gigantisch omhoog te gooien. Het is de grootste huurstijging in maar liefst zes jaar tijd. Dit terwijl de helft van de huurders vorig jaar al moeite had om rond te komen. Minister Ollongren kon dit alleen maar doen omdat ze steun krijgt van CDA, ChristenUnie en D66. Zij helpen de multinationals, maar laten de huurders in de kou staan. Dit kan zo niet langer! Daarom moeten we het CDA, de ChristenUnie en D66 zo ver krijgen dat zij hun steun aan de huurverhogers intrekken. 

Foto: SP

In de Tweede Kamer en in heel veel gemeenteraden probeert de SP nu twee zaken voor elkaar te krijgen. De eerste is de huurverhoging van 2020 terug te draaien en de tweede is de huurverhoging van 2021 te stoppen. Ook de SP in Zaanstad heeft, zoals wij u lieten weten,  een voorstel ingediend. Daarover wordt op 10 november in de gemeenteraad gestemd. 

De huurverhoging van 2020 en 2021 laten PvdA- wethouder Songül Mutluer ook niet onberoerd. Zij besprak de kwestie met woningcorporatie Parteon en wist het voor elkaar te krijgen dat de Parteon overging tot een maatwerkregeling, waarmee 18 huurders huurverlaging kregen en 598 huurders huurbevriezing. Dat is echter lang niet de helft van de huurders, waarvan bekend is dat zij moeite hebben om rond te komen. 

Ook stelde wethouder Mutluer zich in verbinding met minister Ollongren, waarbij zij vooralsnog geen gehoor vond. In de gemeenteraad vertelde wethouder Mutluer dat zij door blijft gaan met de lobby bij minister Ollongren en zich daarbij gesteund wil voelen door de gemeenteraad. Ook vroeg zij de huurders, die moeite hebben om rond te komen, zich bij haar te melden.

Als u van mening bent dat u ook in aanmerking wilt komen voor huurverlaging of huurbevriezing, stuur dan een mailtje naar wethouder Mutluer (s.mutluer@zaanstad.nl), waarin u haar dit laat weten.

Ook is het belangrijk dat het voorstel, de motie van de SP, die wij eerder aan u stuurden, door de gemeenteraad wordt aangenomen. Daarvoor moeten de leden van de andere gemeenteraadsfractie overtuigd raken dat zij op 10 november vóór moeten stemmen. Wij vragen u daarom vóór 10 november te mailen naar de fracties in de gemeenteraad. Als er genoeg mensen mailen zullen deze partijen wel twee keer nadenken voordat ze tegen de motie stemmen. De mailadressen van deze partijen zijn:

Laat het ons vooral even weten als u heeft gemaild. We vernemen ook graag wat de reactie was. Heel veel dank alvast! Samen gaan we winnen; deze huurverhoging terugdraaien en die van volgend jaar stoppen.

Met strijdbare groet,

Evert Hartog (raadslid SP) en Anna de Groot (steunfractielid)

U bent hier