h

Cursus Lokale Politiek

14 september 2021

Cursus Lokale Politiek

Foto: SP / Debbie Truschel

Op zaterdag 11 september 2021 was de eerste dag van de cursus Lokale Politiek in Rotterdam. De locatie was een prachtig vormgegeven kerk, De Pauluskerk, die ook dienst doet als opvang- en ontmoetingsplaats. In totaal waren we met zo'n 30 SP leden van verschillende fracties in het land, mogelijke raadsleden in spe.

We starten de dag met een voorstelrondje waarbij we in een minuut een pitch moesten geven over wie we zijn en waarom we raadslid voor de SP willen worden. Alvast een goede oefening om te leren kort en bondig een punt te maken. Dit zal later bij de raadsvergaderingen goed van pas komen.

Lieke vertelt ons over de cursus, de dagindeling en we krijgen uitleg over wat het betekent om een raadslid te zijn, maar nog belangrijker wat het betekent om een SP raadslid te zijn. Het belang van het volk ligt op straat en niet in de raadszaal, dat is ook waarom wij ons onder de bevolking moeten bevinden en in gesprek gaan. Horen wat er speelt en samen komen tot een oplossing of de barricades op.

Tijdens de lunch was er even tijd om met de andere fractieleden in gesprek te gaan en elkaar beter te leren kennen. De lunch was top verzorgd en in overeenstemming met de solidariteit waar de SP voor staat, werden de broodjes die over waren, gedeeld met de andere mensen in het gebouw. Na de lunch leerden we van Spencer meer over de verzuiling van Nederland en het ontstaan van de SP. We gingen in tweetallen een convenant doorlezen en een SP standpunt schrijven met betrekking tot het convenant. Daarna werd dieper ingegaan op de manier waarop een SP raadslid zijn standpunt inbrengt. We kijken niet alleen naar korte termijn oplossingen, maar ook wat er nodig is op de lange termijn. In tweetallen gingen we in gesprek over verschillende standpunten, daarbij moesten we samen bepalen wat een SP standpunt was. Drie groepjes hebben dit gepitcht. Tenslotte werden we ingedeeld voor online groepen, om gezamenlijk ons huiswerk te bespreken onder leiding van een ervaren raadslid.

Foto: SP / Debbie Truschel

U bent hier