h

Woonprotest 12 september Westerpark Amsterdam

13 september 2021

Woonprotest 12 september Westerpark Amsterdam

Foto: SP / EvertHartog

Op zondag 12 september was de start van een landelijk protest tegen het wanbeleid van de regering Rutte over wonen. De gemiddelde inschrijftermijn voor een sociale huurwoning is in Zaanstad de laatste acht jaar verdubbeld, van 7,5 jaar naar 15 jaar. De prijzen van koopwoningen rijzen de pan uit en zijn voor gewone mensen onbetaalbaar geworden. Het marktdenken heeft de volkshuisvesting om zeep geholpen.

Met 6 SP leden (Thore, Aroena, Debbie, Jasper, Evert en Vincent) waren wij aanwezig. Samen met Joan en Suzanne van de Peperstraat in Zaandam, waar de woningen dreigen te worden gesloopt.

Er schijnt 1 kapitalist te zijn gesignaleerd met een bord waarop stond dat er meer kapitalisme nodig is voor meer woningen. Wij hebben van deze man niets meer vernomen. Ook Daniel Koerhuis, tweede kamerlid van de VVD, die zegt zich bij het protest aan te sluiten, was niet aanwezig.

Wij zagen wel de tweede kamer delegatie van de SP, met Lilian Marijnissen en Sandra Beckerman, die zich ook voor de Peperstraat heeft ingezet.

Er waren emotionele toespraken van jongeren die wanhopig waren en op 6 vierkante meter moesten leven. Er was popmuziek met kritische teksten als “fuck de VVD”. De stemming zat er goed in!

Na een groot aantal toespraken van onder meer oud SP kamerlid Sadet Karabulut, en opzwepende popmuziek gingen we met 15.000 mensen naar de dam.

Dit is het eerste protest van een reeks. Op 17 oktober is de tweede demonstratie en daarna volgt nog een gezellig opstootje in Den Haag. Het woonprotest wordt gesteund door tientallen organisaties. Daar is geld voor nodig, doneren kan, dus steun het protest waar je kan.

Inzamelingsactie voor Fons Rietmeijer van HET WOONPROTEST : HET WOONPROTEST (gofundme.com)

HET WOONPROTEST

Foto: SP / EvertHartog

Foto: SP / EvertHartog
Foto: SP / EvertHartog
Foto: SP / EvertHartog

U bent hier