h

Wat doet college aan toename verwarde mensen op straat?

9 oktober 2016

Wat doet college aan toename verwarde mensen op straat?

Roland van BraamRuim vier jaar geleden al waarschuwde de SP dat de bezuinigingen op mensen met psychische problemen zou gaan raken. Afnemende begeleiding, de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en de gevolgen daarvan voor de mensen die deze begeleiding en zorg hard nodig hebben. De SP voorspelde in 2012 dat deze mensen hierdoor op straat voor overlast kunnen gaan zorgen en dat je zo patiƫnten op straat krijgt en dat de problemen op het bordje van de politie komen. En dat is ook slecht voor de patiƫnten zelf!

Bijdrage van raadslid Roland van Braam in het Zaans Beraad van 6 oktober 2016

En vorige maand zei korpschef Aalbersberg in tv-programma De Monitor van de VPRO dat de politie niet langer verwarde personen van straat gaat plukken. Hij zei dat de politie hier niet voor is, deze mening deelt de SP volledig. En er is ook is niet voldoende politie capaciteit.

Ik ben hier niet om mijn gelijk te halen, want ik had liever geen gelijk gehad. Het doet pijn te weten dat we dit aan zagen komen, maar dat onze kritiek en de voorstellen van de SP werden weggewuifd.

Nu hoor ik al jaren dat de burgemeester zeggen dat ze deze problemen 'integraal en multi disciplinair' bespreekt met verschillende instanties. Maar wat heeft dit nou opgeleverd ?

In 2013 was er een stijging van incidenten van maar liefst 16% en nu eind 2016 van bijna 30%. De SP vind dit bedroevende cijfers. Graag wil ik dan ook van het college weten wat de frequentie van het overleg rondom de problematiek met verwarde personen is, en wat het oplevert.

Uit een onderzoek van de SP onder ruim 1000 GGZ-medewerkers, blijkt dat zeven op de tien medewerkers vind dat het inleveren van een derde van de bedden bij geestelijke gezondheidsinstellingen in een te hoog tempo gaat. De SP vind dat de afbouw van het aantal bedden moet stoppen, zolang de zorg thuis niet op orde is. Deelt het college de bevindingen van het onderzoek?

Is het college op de hoogte van deze problemen binnen GGZ-instellingen? En verder vraagt de SP zich af hoe de contacten met GGZ verlopen. Heeft het college regelmatig overleg met de GGZ. Zo ja, wat is frequentie van het overleg en is tijdens uw overleg de problematiek rond verwarde personen aan de orde geweest en wat is daar uitgekomen? Zo nee, waarom is er geen regelmatig overleg?

Ook wil de SP graag weten hoe vaak de burgemeester bij een acute dreiging een crisismaatregel heeft opgelegd. Dit houd in dat je dan gedwongen kan worden om behandeld te worden met medicijnen. En in hoeverre is de openbare orde bij deze incidenten in gevaar geweest?

Meer lezen?

U bent hier