h

Sinterklaas zit dáár

2 september 2015

Sinterklaas zit dáár

Patrick Zoomermeijer met megafoon
De VVD is voor de zogenaamde vrije markt. Die lost alles volgens hen wel op. En dus pleit de VVD voor een kleinere overheid. En dus tegen georganiseerde solidariteit en voor het 'recht van de sterkste', wat compleet tegen de menselijke natuur van zorgen, samen leven en solidariteit ingaat.

Maar dat zijn slechts woorden. Hun daden spreken anders. Vele, vele VVD'ers doen gewoon mee met het banencircus bij de top van de overheid, tillen de belasting en verdonkeremanen gemeenschapsgeld. Zie het nieuws de laatste jaren. Dan profiteren ze van de overheid die ze in theorie verfoeien. Dan zijn ze helemaal niet 'zelfredzaam', terwijl deze VVD'ers als ruim dubbelbovenmodaal verdienende burgers toch geen 'bijstand' nodig hebben, zou je denken. Wij zijn Sinterklaas niet!

Toen de banken, door neoliberale deregulering en absurd vertrouwen in 'de markt', vooral gepropageerd door de VVD (Zalm!), omvielen, was er van 'eigen kracht' weinig te bespeuren... Het was de overheid, dus wij, de gewone mensen, die mochten lappen. De portemonnee werd niet alleen getrokken, maar volkomen stukgescheurd om miljarden op te hoesten. Daar betalen wij nu nog steeds de rekening voor middels bezuinigingen, ontslagen en onbetaalbare woningen. Dankzij de VVD-ideologie die een kleinere overheid wil, maar wel miljarden en miljarden gemeenschapsgeld verlangt als de bankiers hebben gegokt en verloren met óns geld. Wij zijn Sinterklaas niet!

En ook in Zaanstad zie we de dubbele moraal van de VVD terug. Het huidige en vorige college zijn stevig gestoeld op VVD-beleid. Dat heeft geleid tot sluiting van bibliotheken, afbraak van de sociale werkvoorziening BaanStede, het faillissement van Welsaen, sluiting van buurthuizen, honderden banen weg bij de gemeente... Want de overheid moet kleiner, dus minder vaste banen en minder subsidie. De oppositie moet met dit college vechten over de kleinste bedragen voor sociale doelen.

Maar... Als er rechtse hobbies zijn, dan mag de overheid, dus de Zaanse inwoner lappen! Dus worden er tonnen uitgegeven aan 'citymarketing', 'handelsmissies' (=snoepreisjes) en 'netwerken'. Dan hebben de grote bedrijven, die volgens de VVD het meest efficiënt zijn, opeens óns geld nodig.

Het meest recente en stuitendste voorbeeld was de afgelopen Sail. Zes ton heeft de gemeente hieraan uitgegeven. Zes ton! De gemeente Amsterdam (ruim vijf keer zoveel inwoners en economisch nog veel groter), toch de thuisbasis van Sail, gaf 'maar' 1,5 miljoen uit. Wij betaalden dus naar verhouding minstens twee keer zoveel. En waarvoor? Een paar boten kwamen naar Zaandam terwijl duizenden Zaankanters gewoon in Amsterdam of aan het Noordzeekanaal voor nop van de Sail genoten.

Nee, de zes ton was voor 'citymarketing' en 'netwerken'. Kortom, een duur betaald feestje voor bobo's. Bobo's die voor een kleinere overheid en meer zelfredzaamheid zijn, maar niet voor zichzelf of hun vrindjes. Maar wij zijn Sinterklaas toch niet?

Wiegel had het fout toen hij naar Den Uyl wees en zei: 'daar zit sinterklaas'. Hij had zich tot zijn eigen spiegelbeeld moeten richten. Of naar zijn frauderende partijgenoten. Of naar de VVD in de huidige regering en in het Zaanse college. Wij zijn Sinterklaas niet!

U bent hier