h

Stop de bankoverval bij ING!

23 oktober 2016

Stop de bankoverval bij ING!

Patrick Zoomermeijer met megafoon
Begin deze maand kondigde de directie van ING kondigde het schrappen van bijna 3.500 banen aan in Nederland: 2.300 voltijdbanen en 950 externe functies, totaal bijna 15% van het personeelsbestand. Hiervoor wordt de digitalisering als excuus aangehaald om deze ontslagen te rechtvaardigen, ‘een noodzakelijke modernisering’ volgens sommigen. Maar de echte reden is het realiseren van vette winsten aan en uitkeringen voor de grote aandeelhouders!

Foto: Gauche - ALS / www.gauche.be

Want één ding is zeker: de ING heeft zich geen zorgen te maken over haar bedrijfsvoering, integendeel: in de loop van het eerste kwartaal van 2016 maakte ING wereldwijd een winst van € 588.000.000, meer dan in heel 2015! En in de afgelopen tien jaar heeft ING ruim 7 miljard uitgekeerd aan haar aandeelhouders.

En tegen welke prijs? De prijs van duizenden banen op de tocht (ook in België minstens evenveel), het sluiten van vestigingen, minder service voor de klant...

Foto: Gauche - ALS / www.gauche.be

Van zulk cynisch poenscheppen volgens dezelfde logica van sprinkhaankapitalisme die ons deze crisis heeft bezorgd, word ik heel links en ongenuanceerd: nationaliseer permanent alle grote banken en breng het management onder democratische controle, nu!

Foto: PZ

  • Filmpje! (Op Facebook, leuk om te delen)

U bent hier