h

SP-raadsleden gelukkig geen 'zakkenvullers'

3 januari 2014

SP-raadsleden gelukkig geen 'zakkenvullers'

Patrick ZoomermeijerVrijdag 3 januari stond er in het Dagblad Zaanstreek/NHD een artikel over hoe raadsleden in Zaanstad honderden euro's per maand meer zullen krijgen ondanks dat er overal wordt bezuinigd. Terecht werd dat in het artikel aan de kaak gesteld, want het valt niet te verkopen of te verkroppen! Het is dan ook goed om te weten dat de raadsleden van de SP als enigen in de Zaanse raad slechts een kwart van hun raadsvergoeding zelf houden en dat de SP tegen deze 'loonsverhoging' heeft gestemd.

Door Patrick Zoomermeijer, fractievoorzitter en lijsttrekker

Samen met GroenLinks en het CDA diende de SP al bij het afgelopen begrotingsdebat een motie in om de vergoeding voor raadsleden niet te verhogen. Daar was de meerderheid van de raad, waaronder onder andere het ZOG, de PvdA en natuurlijk de VVD op tegen. Op 19 december, toen de zogenaamde "Verordening geldelijke voorzieningen voor raadsleden, steunfractieleden, commissieleden en fracties Zaanstad 2014" in de raad werd besproken, diende de SP de motie opnieuw in (PDF). Helaas stemden de meeste raadsleden weer tegen.

Eigenlijk zijn de honderden euro's meer gewoon 'gratis geld' voor deze tegenstanders in de raad. Raadsleden hoeven er niet harder voor te werken of moeilijker taken uit te voeren, we krijgen het geld alleen maar omdat Zaanstad nu meer dan 150.000 inwoners heeft... De SP, GroenLinks, het CDA en ook ROSA hadden dat extra geld, in totaal bijna 90.000 euro per jaar, liever gebruikt om wat van de bezuinigingen die de Zaanse bevolking buiten het stadhuis treffen op te vangen. Want nu lijkt iedereen onder de crisis te moeten lijden, behalve de raadsleden. Wij kunnen het geld wel missen, onze vergoeding is al heel behoorlijk. Maar goed: de raadsleden van PvdA, VVD, ZOG en D66 bijvoorbeeld, zien dat extra geld graag naar hen toe komen. Denk daar aan als u op 19 maart gaat stemmen!

De SP is van mening dat je niet voor jezelf of voor het geld in de raad zit. Het is een roeping en je doet het vanwege je socialistische principes. Daarom houden de raadsleden van de SP maar 25% van de raadsvergoeding zelf, als vaste onkostenvergoeding. De rest wordt gebruikt om actie mee te voeren bijvoorbeeld. En dat is hard nodig met de huidige rechtse wind in Den Haag en in Zaanstad. Doe met ons mee, zou ik willlen zeggen!

Door deze regel die wij onszelf opleggen houden we voeling met onze achterban, de werkende (of nu vaak helaas werkloze) mensen. In plaats van een extra salaris moeten wij ook aan het eind van de maand elk dubbeltje omdraaien. Zo woon ikzelf gewoon in een sociale huurwoning en rijd ik een oude tweedehandsauto. Niet boven de mensen, maar naast de mensen. Samen!

U bent hier