h

'D66 wilde koste wat kost niet over links, en de PvdA ging daarin mee'

24 april 2014

'D66 wilde koste wat kost niet over links, en de PvdA ging daarin mee'

Patrick Zoomermeijer"De werkelijke blokkade bij de collegevorming lag bij D66. Zij maakten in elk gesprek met elk van de linkse partijen keer op keer duidelijk dat het nieuwe college 'niet te links' mocht worden. Daarbij ging het niet om de inhoud, maar om de poppetjes", aldus SP-fractievoorzitter Patrick Zoomermeijer. "De aversie tegen alles wat maar links of sociaal lijkt, zit diep bij D66. En de PvdA liet het gebeuren en koos niet voor verandering, koos niet voor een sociale uitweg uit de crisis. Dit is nu echt 'oude politiek'. Koehandel en het verdelen van posten die het vertrouwen in de Zaanse politiek verder zal schaden."

Patrick Zoomermeijer doet een boekje open over waarom links is buitengesloten

Links college was mogelijk

Zoomermeijer: "Een college met de drie linkse partijen SP, ROSA en Groenlinks - samen 10 zetels - en PvdA en D66 had een stabiel college opgeleverd en had snel geregeld kunnen zijn. Dan had je een college met een socialer beleid gehad, waar de mensen nu zo naar snakken. Een andere koers dan van het vorige college, waarin de VVD de toon zette. Dan had je met drie grote winnaars van de verkiezingen van vorige maand bestuurd. Maar D66 trok een hele grote broek aan, ondanks dat ze niet meer zetels hebben gehaald dan bijvoorbeeld de SP. Voor hen was het alles of niets. Dus perse met verliezer VVD in een college - met wie ze natuurlijk het meest op één lijn zitten - en dus met een voortzetting van het door de Zaankanters weggestemde beleid van het vorige college, en met het doorzetten van alle bezuinigingen uit Den Haag."

Gemiste kans voor Zaanstad

"Meer dan twee linkse partijen, en uiteindelijk maar zelfs één linkse partij, waarbij D66 de PvdA niet als links beschouwt, was voor D66 onbespreekbaar. Maar hun inhoudelijke bezwaren spraken ze nooit echt uit, het was gewoon het idee dat een college 'te links' zou worden in hun beleving, dat hun tegenstond. Ze konden nooit over hun eigen schaduw heenstappen. Een gemiste kans voor de inwoners voor Zaanstad, want het kan anders, beter en socialer!"

Rechts afbraakcollege van verliezers

"Nu krijgt D66 haar rechtse college. Twee uitgesproken neoliberale partijen, D66 en VVD, als de harde kern voor sociaal-economisch rechts afbraakbeleid. Daar dezelfde kleurloze PvdA van de vorige collegeperiode als 'excuus-Truus', aangevuld met het CDA dat alle bezuinigingen altijd steunde en uitblonk daar het gebrek aan visie en compassie. Ik vraag me af hoezeer de ChristenUnie - met haar menselijke gezicht - zich daarbij thuisvoelt. En het ZOG, de allergrootste verliezer, met de beschadigde wethouder Vissers, daar heb ik geen woorden voor... Zoveel verliezers in een college dat precies hetzelfde beleid van de afgelopen vier jaar voort wil zetten. Een beleid waar de kiezer juist zo ontzettend hard mee afrekende op 19 maart. Als je het dan aandurft zo'n gedrocht op te tuigen, dan ben je wel heel erg brutaal! Dat is een klap in het gezicht van de kiezer."

Links verenigd in strijd

"Door hoe D66 met steun van de PvdA in dit proces is opgetreden, zijn de linkse partijen gesterkt in hun opvattingen dat het anders moet en anders kan. Een verenigde linkse oppositie met passie en compassie voor Zaanstad en haar inwoners en met een mening over Haags beleid, staat in de startblokken!"

Zoomermeijer: "Tot D66 en PvdA zou ik willen zeggen: tot de volgende verkiezingen. Of totdat dit college valt. Hoe dan ook: we komen hier sterker uit terug. Voor een socialistisch alternatief binnen en buiten de raad, ook tussen de verkiezingen door: SP all the way!"

Meer lezen?

U bent hier