SP valt college aan op ontbreken visie op betaalbaar wonen
SP valt college aan op ontbreken visie op betaalbaar wonen
Als ik zo naar onze fractievoorzitter Patrick Zoomermeijer luister denk ik: je zal maar d66 hebben gestemd, we zitten nu met een rommelcollege dat geen recht doet aan de democratische verhoudingen. Dus de "d" van democraten kunnen we vergeten. Wat over blijft zijn twee magere zesjes. En nu zitten we met een kaderbrief zonder ambities.
Bijdrage over het onderwerp 'wonen' van raadslid Evert Hartog op donderdag 26 juni in het debat over de 'kaderbrief' (kadernota), omdat sociale woningbouw volgens de SP meer aandacht zou moeten krijgen
Dat geldt zeker voor het dossier wonen. Sport of een fietsenstalling bij de burcht, zijn geen knelpunten in onze stad. Daar wordt ruim geld voor vrijgemaakt. Over wonen lezen we niets. Wonen is een van de grootste knelpunten in onze stad. Dat bleek onlangs maar weer uit het gesleep met mensen omdat het pand van het leger des heils moet worden gerenoveerd.
De daklozenopvang moest naar de Durghorst in Krommenie 10 kilometer verderop, in een pand dat niet leeg staat maar waar ook mensen wonen die door de krappe woningmarkt in de knel zijn komen te zitten. Het ene probleem wordt opgelost door een ander probleem te creƫren. Mensonwaardige toestanden zijn het gevolg.
Over Poelenburg lezen we slechts wat er niet is gedaan. De programmakosten Zaandam Zuidoost komen te vervallen, en er wordt niet gestopt met het sociale programma. Je zal maar PvdA hebben gestemd. De PvdA heeft gouden bergen belooft, er is niets van terecht gekomen. Verder geen enkele ambitie. Betekent dit dat we vier jaar op onze handen blijven zitten? Dat kunnen we ons niet veroorloven.
In de stad liggen vele terreinen braak omdat de bouwplannen door de crisis niet zijn doorgegaan. Voor het terrein van het Bannehof was een mooi plan gemaakt. Met veel inspraak van de omwonenden, waarvoor het toenmalige college nog een prijs heeft gekregen. Door de ongelukkige timing is dat niet doorgegaan. We horen er niets meer van. Gaan we wachten tot het vanzelf goedkomt? Geen woord over nieuwe plannen in deze kaderbrief voor de komende vier jaar.
De VVD heeft in de campagne actie gevoerd in Westerwatering met de belofte de erfpacht af te schaffen omdat de huizen daar moeilijk te verkopen zijn vanwege de onvoorspelbaarheid van de nieuwe erfpachtcanon bij de afloop van de erfpachttermijn. De verkiezingen zijn voorbij de problemen van de bewoners zijn vergeten en we horen er niets meer van. Je zal maar VVD hebben gestemd.
De socialistische partij wil dat Poelenburg een leefbare wijk is en blijft. In Amsterdam Zuidoost, waar ik jaren heb gewoond, en waar ook troosteloze grasvelden waren waar je op een regenachtige maandagmorgen depressief van werd, hebben bewoners het initiatief genomen om in die grasvelden moestuintjes te beginnen. Dat geeft sociale samenhang, het geeft afwisseling en het is niet duur.
Alles wat de gemeente moet doen is de grond geschikt maken en een patroon maken voor moestuintjes. In 2008 heeft de SP al een dergelijk plan ingediend voor Poelenburg. Dat hebben we maar weer eens uit de la gehaald. Wij stellen voor dit opnieuw als mogelijkheid te bekijken. Maar... het is nadrukkelijk niet bedoeld als aanvulling op een karige oudedagsvoorziening, zoals staatssecretaris Klijnsma onlangs opperde.
Voor de braakliggende terreinen wil de Socialistische Partij plannen zien om betaalbare woningbouw te realiseren. Met een beetje creativiteit kan dat op termijn kostendekkend gebeuren. Als projectontwikkelaars goedkoop willen bouwen (er zijn kwalitatief zeer goede en zeer betaalbare bouwpaketten voor eengezinswoningen), als de corporaties hun overheadkosten beperken en als de gemeente wat aan de grondprijs en de bouwleges wil doen is dat zonder onrendabele top te realiseren.
De problemen van bezitters van koopwoningen met erfpacht dienen nader bekeken te worden. Je zal maar een koopwoning hebben en je baan kwijt raken, in scheiding liggen of naar de andere kant van het land moeten verhuizen voor je baan en je kunt je woning niet kwijt omdat die door de onzekerheid over de toekomstige erfpachtcanon niet te financieren is. Dat probleem moet je niet alleen voor de verkiezingen serieus nemen maar ook daarna. Erfpacht is bedoeld om speculatie door marktwerking tegen te gaan. Die marktwerking is door de achterdeur echter weer binnengehaald door de prijs van de erfpachtcanon te koppelen aan de marktprijs van de grond en zorgt nu voor problemen.
Wij stellen voor om de prijzen van grond met erfpacht te fixeren, dat kan elk moment, en vervolgens te indexeren met de inflatie. Dat kost de gemeenten niets en helpt de bewoners enorm. Koppeling van de prijs van de erfpachtcanon aan inflatie geeft veel meer zekerheid waardoor woningen met een aflopende erfpachttermijn makkelijker kunnen worden gefinancierd.
Meer lezen?
- Zie ook:
- Fractienieuws
- Wonen