h

Internationale solidariteit met Kobani!

16 oktober 2014

Internationale solidariteit met Kobani!

"Vrijheid voor Kobani!", "Stop de massamoord in Kobani!" – dat waren de leuzen die afgelopen weekend tienduizenden demonstranten in Duitsland, in Düsseldorf, op de been brachten. Vandaag staan wij hier, in Zaanstad, en demonstreren wij tegen hetzelfde brute geweld van Islamitische Staat (IS). Goed dat jullie er allemaal zijn!

 

Toespraak van SP-fractievoorzitter Patrick Zoomermeijer op de demonstratie op 16 oktober in Zaandam in solidariteit met de door de IS belegerde bewoners van Kobani 

Patrick Zoomermeijer

De laatste berichten uit Kobani zijn verschrikkelijk. Vele honderden doden, 200.000 vluchtelingen en IS blijft maar oprukken. Een groot deel van de stad hebben ze al in handen, ondanks bombardementen door de Verenigde Staten. Ondertussen komen uit Turkije ook zeer verontrustende berichten. Al tientallen demonstranten zijn omgekomen bij grof geweld vanwege de hoog opgelopen spanningen. Dit toont maar weer eens aan hoe belangrijk het is dat Erdogan niet het beste voor heeft met de arbeiders, jongeren en minderheden in Turkije. Het is zijn AK-partij die de democratie uitholt en stille steun gaf aan de IS, omdat ze in hun een medestander zagen tegen Assad in Syrië.

Ondertussen slaat het rechtse kabinet van Rutte en Samsom op de oorlogstrom. Het heeft besloten om acht F16’s naar Jordanië te sturen voor het bombarderen van de IS in Irak. Vijf jaar na het beëindigen van de laatste oorlog in Irak, waarover ons altijd verteld werd dat hij zogenaamd ‘veiligheid en stabiliteit’ heeft gebracht, is Nederland opnieuw een oorlog ingerommeld.

Vanwege het barbaarse en extreemrechtse karakter van de IS is er het logische gevoel dat er iets gedaan moet worden. Maar met een militaire interventie probeert het Westen alleen zichzelf een dienst te bewijzen. De belangrijkste reden voor het optreden van de VS is dat de heersende klasse niet gezien wil worden als 'zwak' bij het verdedigen van hun prestige en hun belangen. Met de dreiging in Oost-Europa rond de Oekraïne en in Azië rond de opkomst van China, staat er veel op het spel. Nederland volgt daarbij de VS nauwgezet, net als in het verleden.

In de Tweede Kamer kreeg het kabinet de brede steun van alle partijen, behalve de SP en de Partij van de Dieren. Alle andere partijen hebben niets geleerd van de mislukking van de militaire interventies in Irak, Afghanistan en Libië de afgelopen tien jaar. Zelfs GroenLinks stemde helaas voor, al is de Zaanse afdeling van GroenLinks gelukkig kritischer.

De Nederlandse kapitalisten doen alleen mee vanwege hun internationale positie en vanwege hun prestige op het wereldtoneel. Dat, en hun belangen in de regio liet de balans doorslaan in de richting van interventie, ook als dat het risico van terroristische aanvallen op Nederlandse burgers vergroot.

Het kabinet wil geen grondtroepen inzetten. Maar dit is een onvermijdelijk risico van de weg die nu is ingeslagen. Het hoopt dat de militaire operatie de aandacht van de binnenlandse problemen en de bezuinigingen afleidt, maar op de lange duur kan deze militaire operatie uitlopen op een ramp. Voor Nederlandse burgers en militairen en voor de bevolking van het Midden-Oosten.

De misdaden van de IS zijn afschuwelijk. Maar waarom geven de media uitdrukking aan hun walging over de onthoofdingen van IS voor misdaden tegen de Islam, maar zwijgen ze er over wanneer het regime in Saoedi-Arabië, een bondgenoot, hetzelfde doet? Waarom niet onderzoeken hoe de IS tot stand is gekomen? De vraag stellen is hem beantwoorden.

De internationale alliantie is een verbond van hypocrisie. Meer dood en vernietiging zal over het Midden-Oosten worden uitgestort door het Westen en hun regionale bondgenoten. Corrupte en sektarische regeringen zonder enige steun in de bevolking zullen overeind worden gehouden. Haat en de groei van rechtse krachten zullen het gevolg zijn.

Het is misschien mogelijk om op korte termijn een paar klappen uit te delen aan de IS. Maar dat zal ten koste gaan van het scheppen van nieuwe monsters van Frankenstein, zoals in Libië dat door rivaliserende milities uiteen wordt gescheurd nadat luchtaanvallen van de NAVO hielpen om Khadaffi te verwijderen.

De IS of soortgelijke jihadisten zullen niet verslagen worden door buitenlandse interventie. Alleen de arbeidersklasse en de armen kunnen deze sektarische krachten overwinnen, door een beweging op te bouwen die een gezamenlijke strijd kan organiseren voor verbetering van hun levensstandaard. Het potentieel hiervoor is duidelijk geworden door de gezamenlijke demonstraties tegen de bezetting van Irak en de opstanden die het beging van de ‘Arabische Lente’ markeerden.

Ik hoop dat een brede beweging zich tegen deze oorlog zullen verzetten, zoals we ons ook tegen de vorige oorlog hebben verzet. Anders staan we voor een eindeloze herhaling van oorlogen, waarbij iedere keer de wreedheden die uit het vorige conflict zijn voortgekomen, moeten worden bestreden. Jullie hier vanavond, jullie zijn het begin! Wij staan voor internationale solidariteit!

Meer lezen?

U bent hier