h

Vrijheid van meningsuiting in gedrang in Poelenburg?

19 oktober 2014

Vrijheid van meningsuiting in gedrang in Poelenburg?

Patrick Zoomermeijer in actie
Gisteravond werd ik gebeld of ik even wilde komen naar buurtcentrum Poelenburcht in Poelenburg. DIDF, de Turkse culturele organisatie waarmee we al jaren als SP samenwerken, was opeens de toegang geweigerd tot het centrum. Terwijl ze daar altijd vergaderen, of zoals gisteravond, een filmavond hadden georganiseerd met hapjes. Druk overleg volgde tussen de haastig opgetrommelde wethouder, het buurtcentrum en DIDF. Een vervolgoverleg volgende week tussen DIDF en het centrum zal nog uitmaken hoe nu verder.

Maar kennelijk was er geklaagd dat DIDF niet thuishoort in cenrum Poelenburcht. Onder andere, zo hoorde ik, vanwege kritiek die DIDF donderdag op de demonstratie heeft geuit op de rechtse president Erdogan van Turkije. Kritiek die de SP deelt, net als DIDF onze kritiek op het kabinet Rutte deelt. Omdat er beslist niet wordt opgeroepen tot geweld en er geen haat wordt gezaaid, valt dit gewoon onder de vrijheid van meningsuiting.

Als - en ik zeg duidelijk "als" - er wordt gezwicht voor druk van iemand die vindt dat kritiek op Erdogan niet mag, dan zijn onze democratische rechten in het geding! Want organisaties als DIDF hebben het recht om een mening te hebben en die te uiten, ze houden zich aan de grondwet, en horen thuis in De Poelenburcht. Om je democratische rechten te kunnen gebruiken, moet je immers ergens samen kunnen komen!

Ik ga er van uit dat er spoedig een oplossing komt en DIDF door kan gaan in centrum Poelenburcht met haar sociale en culturele activiteiten. Midden in de wijk waar veel van de bezoekers van haar activiteiten wonen. Waar ze bijdragen aan sociale samenhang, uitwisseling tussen culturen bevorderen en onderling begrip kweken, kortom 'participeren'. En ja, ook kritiek kunnen uiten op een president!

Het zou een goede zaak zijn als het debat dat DIDF eerder in Zaanstad wilde organiseren over onder andere hoe de voedingsbodem voor islamitisch fundamentalisme weg te nemen, er alsnog komt. Veel politieke partijen gaven twee weken terug helaas geen gehoor aan de oproep van DIDF. Na wat er gisteren gebeurde is een spoedig debat misschien toch geen gek idee. De SP was, is en blijft er klaar voor, voor dat debat. En DIDF ook. Nu de rest nog!

U bent hier