h

Democratisch tekort participatiebeleid Zaanstad

25 mei 2016

Democratisch tekort participatiebeleid Zaanstad

Evert HartogHet Zaanse college heeft haast en wil zo veel mogelijk veranderingen zo snel mogelijk uitvoeren zonder die lastige raad er steeds weer bij te moeten betrekken. Maatwerk is het sleutelwoord. Controle is bijna niet meer mogelijk door het ontbreken van kaders.

Door raadslid Evert Hartog

Maatwerk

Bij de uitvoering van de participatiewet (voormalige bijstandswet) en de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning, voor het verlenen van zorg aan de inwoners) is maatwerk heilig verklaart. Afspraken over de wijze van uitvoering worden in de ban gedaan want er zijn te veel regels.

Dat er te veel regels zijn bestrijden we niet, er zijn veel onnodige regels, maar nu lijkt het erop dat alles wordt losgelaten, dat elk Sociaal Wijkteam zelf het wiel moet uitvinden en dat kaders stellen in de ban is gedaan.

Een paar voorbeelden van het ontbreken van democratische controle:

De kwaliteit van de verschillende SWT’s in Zaanstad is zeer verschillend en het geboden maatwerk is niet te controleren door de raad en door de vrager. Er zijn geen duidelijke afspraken gemaakt over de wijze van toekenning van hulp door het ontbreken van duidelijke kaders. In een aantal gevallen moest in ons land de rechter uitkomst bieden om de thuishulp en WMO hulp te krijgen waar mensen recht op hebben. Een voormalig medewerkster van een Sociaal Wijkteam in Zaandam Zuid wist ons meerdere voorbeelden te geven van totale willekeur.

In antwoord op vragen over verdringing bij het instellen van Leerwerktrajecten kregen we ontwijkende antwoorden. Er is in Zaanstad niet vastgesteld wat verdringing is, er is geen verdringingstoets, zoals Staatsecretaris Jetta Kleinsma heeft aanbevolen. Op de antwoorden van de vervolgvragen over leerwerktrajecten moeten we nu al drie maanden wachten.

De antwoorden op vragen over te dure huren waren vaag en erg algemeen. Het college zegt afspraken te maken met corporaties over betaalbaarheid, maar die zijn niet te controleren voor de raad. Een makkelijk te controleren afspraak over een maximum huurquote (het aandeel van de huurkosten in het totale gezinsinkomen) wil het college niet. Bij het bepalen van de benodigde hoeveelheid sociale huurwoningen is met cijfers gegoocheld om die voorraad passend te maken.

In de kadernota wordt bij extra uitgaven voor MaakZaanstad voorgesteld dat die nodig zijn voor plankosten en apparaatskosten. Een vaag begrip dat voor de raad nauwelijks te controleren is.

De startnotitie over de uitvoering van participatie, een belangrijk document waarin wordt besloten hoe we een aantal belangrijke taken gaan uitvoeren, wordt als zienswijze voorgelegd, die niet in de raadsvergadering wordt besproken maar alleen in het Zaans Beraad. We mogen er wel wat van zeggen maar het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat we er als raad nog op kunnen sturen. De SP moest met moties komen om het stuk nog in de raadsvergadering te kunnen bespreken. De wethouder vond dat zeer storend.

Conclusie

Dit college wil geen duidelijke controleerbare kaders. Het college wil geen oponthoud in het uitvoeren van belangrijke taken en damt de raadsinvloed aanzienlijk in. Het college is doelbewust vaag en onduidelijk en de meerderheid van de raad slikt dat. Het democratisch proces wordt zo geweld aan gedaan, er is een democratisch tekort. Een zeer zorgwekkende ontwikkeling.

Meer lezen?

U bent hier