h

Gemeenten voeren actie tegen TTIP: nieuw ‘overheidsactivisme’

30 mei 2016

Gemeenten voeren actie tegen TTIP: nieuw ‘overheidsactivisme’

De moties zijn er in verschillende gradaties. Sommige gemeentes plaatsen kanttekeningen bij het verdrag, andere zeggen simpelweg ‘tegen’ te zijn en weer andere verklaren zich ‘TTIP-vrij’ – een variant op het ‘kernwapenvrij’ uit de jaren tachtig. Dat gemeenten de gehate chloorkip niet bij de stadspoorten kunnen tegenhouden weten de raadsleden ook wel. Maar het gaat om het signaal, zegt Patrick Zoomermeijer, SP-raadslid uit Zaanstad. „Formeel betekent TTIP-vrij natuurlijk weinig omdat het een landelijke aangelegenheid is. Het ging ons erom dat we als stad zeggen: wij willen dit niet.”

De Nederlandse nee-zeggers zijn onderdeel van een bredere beweging: inmiddels hebben 1.600 Europese gemeenten zich tegen TTIP verklaard, en dat aantal groeit nog steeds. Het zijn niet alleen kleine gemeenten: onder de opstandelingen bevinden zich Wenen, Barcelona en, ironisch genoeg, Brussel.

Meer lezen?

U bent hier