h

Rechtszaak tegen Staat wegens ongezonde lucht?

13 mei 2016

Rechtszaak tegen Staat wegens ongezonde lucht?

Milieudefensie, de organisatie die zich al jaren inzet voor een beter milieu en tegen luchtvervuiling wil de Nederlandse Staat aanklagen om schone lucht af te dwingen. Dat zei campagneleider Anne Knol woensdagavond in het televisieprogramma Eenvandaag. Woensdagochtend presenteerde de milieuorganisatie nog een rapport waaruit staat dat er in Nederland een te slechte luchtkwaliteit is. De normen voor luchtkwaliteit in Europa liggen voor de meeste landen op maximaal veertig microgram stikstofdioxide per kubieke meter. Sinds 2015 moet ook Nederland aan deze norm voldoen. Toch haalt Nederland die norm niet. Volgens metingen van Milieudefensie overschrijdt Nederland de maximale norm op 58 plekken, waarvan op elf plekken de wet wordt overtreden.

Patrick Zoomermeijer
SP-fractievoorzitter Patrick Zoomermeijer: "We schrikken ervan dat het zo erg is, tegelijkertijd verbaast het ons ook weer niet, door de anti-milieulobby van deze en vorige regeringen. In Zaanstad bleek in het verleden al dat het met de luchtkwaliteit aan de Wandelweg of aan de Gerhardstraat niet goed gesteld was. Wij vrezen voor de situatie bij de Bernhardrotonde en bij de A8 door Zaandam, met name bij de Coenbrug. Wat de SP betreft wordt daar direct gemeten en niet berekend wat bewoners daar dagelijks inademen, en worden daar dan passende maatrgelen bij genomen. Als eerste stap nemen de  SP, GroenLinks en PvdA het initiatief om de raad zich uit te laten spreken om de situatie rond de Coenbrug bij de Boerejonkerbuurt beter in kaart te brengen."

Meer lezen?

U bent hier