h

Ongewenst peperduur afscheidsfeest

29 november 2016

Ongewenst peperduur afscheidsfeest

Onze burgemeester Geke Faber (PvdA) heeft afgelopen week afscheid genomen van de gemeente Zaanstad, zij deed dat geheel in stijl zoals het bij de 'gevestigde orde' hoort namelijk een borrel en een hapje met de gemeenteraad (inclusief oud-raadsleden) en ook met de ambtenaren (inclusief cadeautje ter herinnering); een projectje met wat Zaanse jongeren; een schilderij (waarop zijzelf is afgebeeld) en een knalfuif op het Hembrugterrein (waarvoor je als inwoner vooraf per e-mail moest aanmelden).

Prikkelende column door 'rode' Willem Croese, actief SP-lid en eerder socialistisch burgemeesterkandidaat - de fractie is namelijk even onoplettend geweest toen werd besloten over het feestje van de vertrekkende burgemeester en krijgt ervan langs van Willem

Nou, nou het is wat. Kosten? Maar liefst € 50.000. Ik begrijp werkelijk niet dat de gemeenteraad met deze uitgave heeft ingestemd, althans wat de hoogte van het bedrag betreft. In tijden van drastische bezuinigingen, werkloosheid, onzekerheid, spanningen, enzovoorts is zo'n uitgave werkelijk niet uit te leggen aan mensen die het einde van de maand niet halen met een goed gevulde portemonnee en neem van mij aan dat het er heel wat meer zijn dan het aantal leden van de gevestigde orde.

Als bestuurders en raadsleden van een gemeente zoals Zaanstad zou je toch moeten weten wat er leeft bij de inwoners (in ambtenaren- en politicitaal 'burgers' genoemd en hiermee heb je ook al meteen afstand tot het gepeupel). Kennelijk niet, want anders ga je niet akkoord met zo'n afscheid van de burgemeester dat vijftigduizend euro's mag kosten. En dan vreemd opkijken wanneer de achterban van politieke partijen de benen neemt om elders wel gehoord te worden.

Daar zijn wij meteen bij de landelijke verkiezingen van maart 2017. De Zaanse vertrouwenscommissie van de gemeenteraad en Johan Remkes (VVD) hebben besloten de sollicitatieprocedure voor de burgemeestersfunctie uit te stellen na de Tweede Kamerverkiezingen. De reden zou zijn dat kandidaten zich teruggetrokken hebben en er weinig te kiezen overbleef, dus wordt het hele circus na 15 maart volgend jaar weer opgetuigd. Let op, dan komen werkloze politici op de burgemeestersvacature af.

De gewone man en vrouw – de arbeidersklasse – heeft dat spel uitstekend door en neemt daar geen genoegen mee. Juist dat ongenoegen komt niet lekker aan bij de gevestigde orde (anderen noemen die club ook wel elite). Als je dan negen jaar lang een 'onzichtbare burgemeester' hebt in de persoon van Geke Faber, die niet of nauwelijks binding heeft en had met de Zaanse bevolking hoe kun je dan zo'n afscheid accepteren. Het had haar gesierd om een bos rode tulpen in ontvangst te nemen en via de achterdeur Zaanstad te verlaten zonder een peperduur afscheid.

Maar o wee dat je dit allemaal zo zegt of zoals ik opschrijf, dan ben je een 'populist' en dat begrip heeft al snel een negatieve lading. Nu heb je uiteraard populisten en populisten, maar doorgaans hebben zij prima door wat er verwacht wordt. Het kapitalisme dondert vandaag of morgen in elkaar, dit houdt geen stand. Erger racisme wordt openlijk uitgevoerd en het fascisme loert om de hoek, de geschiedenis lijkt zich te herhalen. Juist nu is het tijd om op te staan en klassenstrijd te voeren tegen de gevestigde orde, zoals zakkenvullers uit de politiek, bank- en verzekeringswezen en voor een echt sociaal en rechtvaardig klimaat waarin 'iedereen' gelijkwaardig is.

En dan nog zijn er goedwillende lieden die tegen de gevestigde orde aanschurken met opmerkingen dat het 'onheus' is wanneer je de burgemeester onzichtbaar noemt of dat de burgemeester 'rust en orde' heeft gebracht in de gemeentepolitiek. Juist zij zouden de broeinesten in Zaanstad eens moeten voelen en zien, dan praat je het afscheid van Geke Faber niet meer goed. En wanneer ik als socialist burgemeester zou zijn van Zaanstad gaf ik volledig gehoor aan de inwoners om te blijven doorgronden wat er werkelijk speelt, bij mijn afscheid dus geen peperduur feest.

Meer lezen?

U bent hier