h

Duizend handtekeningen voor Zaans referendum binnen één dag!

4 december 2016

Duizend handtekeningen voor Zaans referendum binnen één dag!

Gisteren tekenden 1013 Zaankanters vóór een referendum over het (te dure) Cultuurcluster. een geweldig resultaat in slechts één middag op de Gedempte Gracht! De mensen stonden in de rij bij de stal om hun handtekening te zetten en zo de eerste stap mogelijk te maken voor een Zaans referendum. Er zijn om te beginnen 500 handtekeningen op papier nodig om een referendum aan te mogen vragen, maar we haalden dus het dubbele aantal al op de eerste dag op!

Foto: SP Zaanstreek / www.zaanstreek.sp.nl

'Er wordt me eindelijk eens om mijn mening gevraagd'

Mensen in het centrum van Zaandam waren temidden van de Sinterklaasboodschappen blij verrast dat hun mening werd gevraagd. Eindelijk een kans om mee te beslissen over iets dat hen aangaat, namelijk de grote investering in het Cultuurcluster en de gevolgen daarvan. Want normaal wordt buiten eens in de 4 jaar stemmen nooit iets gevraagd aan onze inwoners, of krijgen ze zeker niet de mogelijkheid écht over een concreet besluit te stemmen. En dat is wat wij met dit referendum proberen te bereiken: een stem geven aan de inwoners van Zaanstad!

Filmpje! (met dank aan De Orkaan)

Het referendum over het Cultuurcluster is een initiatief van de de kultuurklutsers: een breed actiecomité van vrijwillgers, mensen werkzaam in de cultuursector, bezorgde burgers, jongeren en de SP, ROSA, POV en DZ. Let op: D66, VVD en PvdA zijn uitgesproken tegenstanders van dit referendum.

  • Hou deze site in de gaten voor updates en bezoek regelmatig de site van de kultuurklutsers!

Cultuurpaleis voor dertig miljoen? Zaanstad is de kultuurkluts kwijt!

Het beoogde Cultuurcluster kost op papier in totaal ongeveer dertig miljoen euro, die Zaanstad voor dit doel gaat lenen bij de bank. Hierbij komen jaarlijks nog zo'n 2,6 miljoen euro aan 'huisvestingslasten'. Er wordt nu al een exploitatietekort van enige tonnen per jaar verwacht, en dit loopt nog op. En dan blijkt er ook nog geen bouwer te vinden voor dit bedrag, dus het wordt sowieso duurder! Verder moeten filmhuis De Fabriek, Fluxus en Zaanradio weg van hun huidige locaties om het Cultuurcluster mogelijk te maken, wat verreweg de meeste vrijwillgers, bezoekers en (muziek)docenten niet willen, en kun je verwachten dat dit leidt tot bezuinigingen op cultuuractiviteiten elders in Zaanstad. Dáárom een referendum!

Meer lezen?

U bent hier