h

De SP luistert: Wormerveerders aan het woord

12 februari 2017

De SP luistert: Wormerveerders aan het woord

Foto: Willem Croese / www.zaanstreek.sp.nl

Wat was het koud! Maar de SP Zaanstreek liet zich ook afgelopen zaterdag 11 februari niet weerhouden. Met een aantal SP'ers gingen we de straat op in Wormerveer. We startten op het Marktplein om daar alvast een aantal Gladoren aan te horen. We vroegen de Wormerveerders wat zij van hun woonplaats vinden. En wat zij vinden van de voorzieningen in hun dorp. Want het gebrek aan voorzieningen wordt zo langzamerhand nijpend.

Door Anna de Groot, campagneleider

Gedurende de afgelopen jaren verdwenen achtereenvolgens de bibliotheek, de culturele voorziening en theater(tje) De Bres, nagenoeg het gehele jongerenwerk en binnenkort moet het zwembad er aan geloven. En natuurlijk verdwenen in vroeger jaren al het postkantoor, het gemeenteloket en de politiepost.

Foto: Willem Croese / www.zaanstreek.sp.nl

Waar zijn die voorzieningen gebleven? De bibliotheek verdween naar Krommenie. De bibliotheek van Wormer ging verder weg, het centrum van Wormer in. Het theater(tje) ging failliet. Het jongerenwerk is simpelweg verdwenen, behalve twee maal in de week een kindermiddag. Het zwembad wordt binnenkort helemaal gesloten en gesloopt, Wormerveerders moeten naar Zaandijk Rooswijk of naar Krommenie om te kunnen zwemmen. En terwijl in Wormerveer de voorzieningen verdwijnen, wordt met een heel grote mate van waarschijnlijkheid in Zaandam een cultuurcluster van zo'n veertig miljoen euro gebouwd.

Foto: Willem Croese / www.zaanstreek.sp.nl

Voor gezonde mensen en mensen met voldoende geld is het allemaal niet zo'n probleem. Zij kunnen wel in Zaandam komen. Is het niet fietsend of met de bus, dan kan het wel met eigen auto. Maar voor mensen die slecht ter been zijn en ook nog eens weinig geld hebben is het wél een groot probleem. Want hoe komen zij bij het theater, de bibliotheek en het zwembad?

Foto: Willem Croese / www.zaanstreek.sp.nl

Op het Marktplein en in het dorp kregen de SP'ers hun antwoorden. De Wormerveerders, vooral degene die in het dorp geboren en getogen zijn, vinden het verdwijnen van de voorzieningen heel erg. Of ze nu oud of wat jonger zijn. We werden getrakteerd op boeiende verhalen, waarbij veel naar alle windrichtingen gewezen werd. Ons werd aangeduid waar de café's waren, waar de bibliotheek was en hoe het vroegere Markplein eruit zag. En over het algemeen waren de Wormerveerders niet te spreken over de wijze waarop het geld over Zaanstad verdeeld wordt. Álles naar het cultuurcluster, géén cultuur meer in de dorpen.

Foto: Willem Croese / www.zaanstreek.sp.nl

Overigens houden de Gladoren heel veel van hun dorp. Ze willen er vooral blijven, want ondanks de afbraak van voorzieningen blijft Wormerveer een heel prettig dorp om te wonen.

Foto: Willem Croese / www.zaanstreek.sp.nl

Op vrijdag 24 februari gaan wij de Wormerveerders opnieuw horen. En wel in De Amandelbloesem. Zaal open vanaf 19.30 uur Kandidaat kamerlid Bram Buskoop zal meeluisteren. Kom ook! En vertel wat je dwarszit en draag mogelijke oplossingen aan! Dit is je kans!

Foto: Willem Croese / www.zaanstreek.sp.nl

Dat dit kabinet het vier jaar volgehouden heeft is er de oorzaak van dat de Tweede Kamerverkiezingen deze keer in maart gehouden worden. Maar dat de verkiezingen voor de gemeenteraden en voor Provinciale Staten altijd in maart gehouden worden gaat ons boven de pet. Politieke partijen moeten dan in februari campagne voeren en bij de SP betekent dit: de straat op!

Foto: Willem Croese / www.zaanstreek.sp.nl

Natuurlijk werden we verwarmd door de inspirerende gesprekken. Maar in de sneeuwdrab staan en met gevoelloze handen flyers van een stapeltje pakken is alleen voor de echte diehards. Gelukkig hebben we daar een flink voorraadje van bij de SP. En die bedanken we allemaal maar weer eens voor de werkzame middag.

Foto: Willem Croese / www.zaanstreek.sp.nl

Maarre… kunnen de verkiezingen niet beter in mei houden, ofzo?

Foto: Willem Croese / www.zaanstreek.sp.nl

Meer lezen?

U bent hier