h

NRC met nepnieuws over Zaanse cultuurcluster

13 februari 2017

NRC met nepnieuws over Zaanse cultuurcluster

Triomfantelijk schrijft NRC-journalist Bernard Hulsman over jawel het Zaanse cultuurcluster, lees maar mee:

Foto: Willem Croese / www.zaanstreek.sp.nl

Nu, zeven jaar later, voegt het in subversieve vondsten gespecialiseerde bureau MVRDV een derde smaak toe aan de Zaanse School: conceptueel traditionalisme. Met het Cultuurcluster, dat nu in aanbouw is, koos het bureau voor de Zaanse-huisjessmaak maar gaf er een onverwachte draai aan. Het verzamelgebouw voor culturele instellingen wordt een simpele, modernistische doos, het soort ‘fuck the context’-architectuur dat Soeters met het voorschrijven van twee traditionele Zaanse smaken juist wilde vermijden. Toch keurde de opperarchitect de doos goed, want er worden volumes in uitgesneden die de vorm hebben van Zaanse huisjes. Bovendien worden de wanden van de grootste uitholling bekleed met soortgelijke groene planken als de gevels van oude Zaanse huisjes.

NRC Handelsblad slaat de plank volledig mis

Er is nog geen beslissing genomen over het bouwen van een cultuurcluster. Sterker, tegenstanders knokten voor een referendum waarover gisteren gedebatteerd werd. Het Noordhollands Dagblad publiceerde de bijdrage van journalist Rob Swart:

De partijen die voor de bouw van het cultuurgebouw bij het station zijn, zijn tegen het referendum. En andersom. Tegelijk gaven de meeste partijen te kennen dat de vraag over wel of geen referendum over het cultuurcluster een andere vraag is dan die over de wenselijkheid van een nieuwe cultuurvoorziening. Om uiteenlopende redenen kwam elke fractie toch uit bij de opvatting die bij hen past.

Foto: Willem Croese / www.zaanstreek.sp.nl

De bouwkosten zullen nog eens 7,7 miljoen euro hoger uitvallen. Gaat Bernard Hulsman hieraan helemaal voorbij? Er is dus nog geen paal in de grond geslagen voor dat monsterlijke gebouw van architect Sjoerd Soeters en consorten.

De gemeente Zaanstad heeft alle registers geopend om de bevolking te misleiden met propaganda waarover De Orkaan verslag heeft gedaan. Peptalk in een filmpje met uitsluitend voorstanders op kosten van Zaanstad.

In tijden van nepnieuws moet NRC toch beter opletten!

Rooie Willem

Meer lezen?

U bent hier