h

Cultuurcluster loopt financieel gierend uit de klauwen

3 februari 2017

Cultuurcluster loopt financieel gierend uit de klauwen

Maikel Kat
Er wordt bijna 8 miljoen euro extra gevraagd voor het toch al dure Cultuurcluster... 8 miljoen! Dat is 25% meer dan een half jaar geleden! Stel u koopt een huis, als u dat überhaupt kunt betalen, en de aannemer zegt opeens dat uw huis niet 2 ton, maar 2,5 ton gaat kosten! Dan neem ik aan dat u daar niet akkoord mee gaat.

Bijdrage van raadslid Maikel Kat tijdens het Zaans Beraad van 2 februari 2017

Hier zijn er echter partijen die zonder blikken en blozen zeggen: 'nou ja doe maar dan'. Ik schrik daar echt van. Dat er zo makkelijk met miljoenen wordt omgegaan. Makkelijk als het niet uit je eigen zak komt. Ik wil graag van die partijen horen hoe ze dat kunnen verantwoorden!

Wij zeggen: genoeg is genoeg!

Eerst is er jaarlijks een exploitatie tekort van bijna een half miljoen. Nu een bouwtekort van bijna 8 miljoen. En laten we niet vergeten: daardoor jaarlijks nog ruim een half miljoen extra aan kosten. Het wordt een gebed zonder einde.

Er was ooit een dilemma met NS Poort. Hoe gaan we daar uit komen en vooral hoe gaan we dat betalen was de vraag.

Toen kwamen de cultuursubsidies om de hoek kijken. Cultuursubsidies gebruiken om een foute deal met NSPO te dekken. Subsidies inzetten om een plekje in het cultuurhuis te bemachtigen. En niet zo maar een plekje. Een VIP-plek... Een VIP-plek voor de armste instellingen van Zaanstad.

Zo arm dat ze zelf niet eens hun eigen promotiefilmpje kunnen betalen! Terwijl Fluxus juist toch een hele mooie video afdeling heeft, zo heb ik in datzelfde filmpje gehoord. Het promotie filmpje van 4 à 5000 Euro werd ook al door Zaanstad, dus de inwoners hier, betaald.

Om überhaupt in het cultuurcluster te kunnen zitten is al ruim 1,5 miljoen extra subsidie per jaar nodig.

Diezelfde NSPO heeft de Koude Warmte Opslag in het Gemeentehuis, waar we nu staan, zonder garanties geleverd. Als u het soms koud en soms warm heeft komt dat omdat de installatie niet goed werkt. Of door de verhitte discussie wellicht. Dat grapje gaat ons nu ook al 1,5 miljoen extra kosten. Fijne partner dus, NS Poort.

Nu zegt u ,maar het is toch mooi zo’n een Cultuurhuis, mooi Zaans, lekker centraal in Zaanstad. Maar is dat het waard? En komt de cultuur ook daadwerkelijk meer tot zijn recht? Er zijn helaas legio voorbeelden van cultuurclusters waar het mis is gegaan. De risico’s zijn enorm.

En nu wil de gemeente ook nog bijklussen door zelf het bestek te maken. Dat brengt nog meer verantwoordelijkheid en risico’s met zich mee.

Ik herinner u graag nog aan de feiten op de flyer van Kultuurklutsers die werden betwist door het college: 'nee geen 30 miljoen, maar slechts 23 miljoen voor de bouw'. Nou, ik denk dat ze een vooruitziende blik hadden... want het is toch echt ruim 30 miljoen geworden... en dat is alleen nog maar de bouw.

En het hoeft niet!

De invulling van het cultuurcluster staat vrij. Daarvoor hoeven we niet eens terug naar NS Poort. En als we echt iets anders willen is er ruimte om dat aan te passen als beide partijen dat goed vinden. Er zijn legio alternatieven te bedenken. Zeker nu de markt weer is aangetrokken. Dat is volgens het college ook de hoofdreden waarom het cultuurhuis zo duur moet worden.

Waarom niet terug naar het oude plan met woningen bijvoorbeeld? Maar er zijn honderd andere alternatieven te bedenken, vraag maar aan ROSA, onze meest cultureel betrokken partij van de Zaanstreek.

Wethouder, wilt u dit nu echt zo graag door zetten?

Als u zo sterk gelooft in het Cultuurcluster, en als de cultuurpartijen zoals Fluxus van meneer Swinkels er zo sterk in geloven... Dan moet u het toch geen enkel probleem vinden om te horen of de inwoners hier ook in geloven?

Want als de inwoners hier in geloven, dan gaan wij dat misschien ook wel een beetje doen. Maar... als ze dat niet doen. Dan is dit project bij voorbaat mislukt.

Hierbij een oproep voor alle partijen die geloven. Voor alle partijen die geloven in de inwoners van hun stad. Kies voor een referendum en laat dat de kogel zijn die door de kerk vliegt... of in dit geval het door het cultuurhuis!

Meer lezen?

U bent hier