h

Zaankanters willen 'hun' asielzoekers houden

23 maart 2017

Zaankanters willen 'hun' asielzoekers houden

Binnenkort wordt duidelijk of het geplande asielzoekerscentrum (azc) in Zaandam nog doorgaat. Erg waarschijnlijk is dat niet, en dat vinden veel Zaankanters jammer. Ze zijn de afgelopen tijd gehecht geraakt aan 'hun' asielzoekers.

Veel Zaankanters verheugden zich er al op straks nieuwe vluchtelingen te helpen integreren. Sinds eind 2015 biedt Zaandam opvang aan op tijdelijke locaties. Vooral de noodopvang in het Veldpark, tegenover de Noorderkerk, zorgde ervoor dat burgers en asielzoekers niet meer om elkaar heen konden. Er is een hecht netwerk ontstaan van vluchtelingen en burgers die elkaar via allerlei projecten leerden kennen. Raadslid Mieke van der Beek (ChristenUnie): "Er kwamen zelfs vrijwilligers uit andere gemeenten."

Op 16 maart kreeg de Zaanse gemeenteraad echter te horen dat het COA twijfelt. "Het verraste ons enorm", zegt Van der Beek. Gemeenteraadslid Patrick Zoomermeijer (SP) twitterde zelfs dat de betrouwbaarheid van het bestuur in het geding is.

U bent hier