h

Samen Nederland: strijd tegen fascisme en vóór socialisme

15 mei 2017

Samen Nederland: strijd tegen fascisme en vóór socialisme

“Migratie bleek de drempel die te hoog was”, zei formateur Edith Schippers (VVD) vanavond tijdens een persbijeenkomst over het klappen van de formatie van een regering met VVD, CDA, D66 en GroenLinks. En alsof het zo moest zijn kopte NRC vandaag “Neonazi’s denken: dit is ons moment”, een interview met politicologe Sarah de Lange die onderzoek heeft gedaan naar de ultrarechtse beweging in ons kikkerlandje en zelfs ver daarbuiten.

Foto: SP Zaanstreek / www.zaanstreek.sp.nl

Wellicht is het verhaal van De Lange geen nieuws nu de formatie is mislukt, maar ik maak al lang ernstig zorgen over de tendens dat het fascisme groeit en sta er bij stil dat bij mij thuis veelvuldig over de gruwelen van het fascisme werd gesproken, er werd zelfs hiertegen gestreden. De dagen 4 en 5 mei stonden altijd in het teken van de ‘bezetting’ en de ‘bevrijding’ en nog steeds is dat zo.

Verder moet ik denken aan de verzetstrijders en oud-Spanjestrijders die ik heb gekend, zij spraken spraken met grote afschuw over het fascisme. Later als actief lid van de Communistische Partij Nederland (CPN) en de Algemeen Nederlands Jeugd Verbond (ANJV – jeugdorganisatie van de CPN) leerde ik dat er een alternatief is tegenover het fascisme, namelijk het socialisme.

De CPN en de ANJV zijn verleden tijd, ik ben intussen 23 jaar actief lid van de SP, de partij die momenteel het beste alternatief is en het dichtst bij het socialisme staat. Maar zijn wij als SP'ers bewust genoeg dat het fascisme een gevaar is, het systeem van geweld, uitsluiting van bevolkingsgroepen, enzovoorts?

Ik twijfel oprecht of wij de uiterst rechtse storm die over de wereld raast kunnen stoppen met slechts de campagne 'Van Schimmel Naar Socialisme'. Ja wij moeten mensen helpen, dat doen wij als SP'ers dagelijks, maar het onderwerp fascisme lijkt een ondergeschoven kindje te zijn. Gelukkig is er een alternatief dat Sadet Karabulut heeft opgezet, namelijk Samen Nederland.

Afgelopen donderdagavond kwam die groep bij elkaar in het Tweede Kamergebouw, ik was er bij samen met andere Zaanse SP'ers. Ik kreeg het er warm van dat er meer mensen zijn die zich niet alleen zorgen maken, maar ook in verzet komen. Dit moet echt voordat het te laat is. En laten wij niet stilzitten onder de noemer dat wij alleen pleisters plakken op ziek neoliberaal beleid. Hoe belangrijk dan ook hiermee maken wij echt geen einde aan het fascisme en racisme.

De voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn gaande, dé kans om 'parlementair' de griezels van het fascisme minstens een halt toe te roepen. Al wordt de PVV geen fascistische partij genoemd en zou volgens sommigen die partij geen kans van slagen hebben waarschuw ik toch voor de club van Geert Wilders. In Zaanstad is de eerste partij bij de afgelopen verkiezingen van 15 maart de VVD en schrik niet de tweede PVV.

Blij ben ik dat de SP bij ons de derde partij is, maar links heeft flink op zijn donder gehad. De sociaaldemocraten van de PvdA hebben helemaal niks meer te vertellen. Is dat erg? Ja, want wij als SP zijn nog niet sterk genoeg om zonder hen te kunnen werken. GroenLinks groeide in zetelaantal enorm, maar dat is echt tijdelijk immers die partij zat weken aan tafel met conservatieve en rechtse partijen om een regering te vormen. En dan houdt het echt op.

Intussen wordt het fascisme sterker en ons antwoord moet niet bleek zijn maar knalrood. Laten wij van Samen Nederland iets groots maken, want het is keihard nodig en dat kan naast het parlementair werk ook met acties, scholingen en dergelijke. "Nooit meer fascisme", stelde de CPN destijds en nú de SP graag!

Rooie Willem

Meer lezen?

U bent hier