h

'Oud-wethouder: Stop met Zaanbrug'

3 oktober 2017

'Oud-wethouder: Stop met Zaanbrug'

Als het aan de SP ligt komt er geen nieuwe brug tussen Wormerveer en Wormer. Volgens statenlid en oud-wethouder Anna de Groot kan Wormerland uit de samenwerking stappen die de brug realiseert.

Noordhollands Dagblad 03-10-2017

Door prijsstijging wordt de brug 3,4 miljoen euro duurder. De provincie verdeelt die extra kosten over de provincie, Zaanstad en Wormerland. Volgens de oud-wethouder van Wormerland is dat tegen de afspraak. Zaanstad en Wormerland zouden elk 5,25 miljoen betalen en rest kwam voor rekening van de provincie, inclusief een eventuele prijsstijging tot tien procent. Volgens De Groot ruziën de juristen van de provincie en de beide gemeenten nu over de uitleg van de afspraken.

Een andere afspraak gaat over de duur van de afspraak om samen een brug te bouwen. Die liep tot 31 december 2014. Er is geen brug maar de samenwerking kan volgens De Groot nu wel beëindigd worden omdat de termijn is verlopen. Zover zij weet wordt in Wormerland niet aan het afbreken van de samenwerking gedacht. Zij wil weten of het kan. Zelf zou de oud-wethouder het verstandig vinden als Wormerland een punt zet achter het streven naar een nieuwe brug. ,,Vijf miljoen is al een enorm bedrag voor Wormerland. Ik weet nog hoe moeilijk wij het ermee hadden. Nu wordt het nog meer.’’ Er kan op de kosten bespaard worden door onder meer de hoogte van de brug te beperken. De Groot: ,,Dan krijgen we een brug die vergelijkbaar is met de huidige. Die kan nog jaren mee. We gaan er dan niet eens op vooruit.’’

De SP in Zaanstad roert zich ook. Daar ergert de partij zich dat de gemeenteraad niet ingelicht is over de kostenstijging maar die uit de krant moest vernemen. Patrick Zoomermeijer ziet zo langzamerhand een trend van overschrijdingen en matige informatie daarover.

Wormerland reageerde gisteren niet op vragen. Volgens Zaanstad is er geen verschil van mening met de provincie en is er juist een goede oplossing gevonden.

U bent hier