h

'Zaanse straten en groen moeten beter worden onderhouden'

2 november 2017

'Zaanse straten en groen moeten beter worden onderhouden'

We zijn als SP in een vorige periode toen we in het college zaten aan de gang gegaan met de over vele jaren ontstane achterstand van het onderhoud in de openbare ruimte. De stoepen, straten en het groen verkeerden en verkeren in veel van onze wijken in slechte staat. Vooral buiten het centrum van Zaandam en de grote winkelgebieden. We namen toen met onze wethouder de verantwoordelijkheid voor jarenlang wanbeleid vóór onze collegedeelname, en gingen aan het puinruimen.

Bijdrage van raadslid Roland van Braam in het Zaans Beraad over de begroting op 2 november 2017

Roland van Braam

Dit deden we door met pijn in ons hart in te stemmen met de verkoop van de aandelen in nutsbedrijf NUON. Dat was kennelijk nodig om de openbare ruimte op orde te krijgen, en dreigende financiële rampen voor Zaanstad te voorkomen. Het geld dat de verkoop van de NUON-aandelen opbracht ging onder andere naar een groot programma van onderhoud van de openbare ruime, en dat was en is nog steeds hard nodig.

Bij het aantreden van dit huidige college bleef daar opeens weinig tot niets meer van over. Niets van de financiële dreiging, niets van de oorspronkelijke besteding van de NUON-gelden in de openbare ruimte, en vooral: geen ambitieuze aanpak van het in het groen en achterstallig onderhoud in de meeste oude wijken meer. Alleen nog maar groenadoptie, 'eigen verantwoordelijkheid', de grasmaaier erover.

Hierover zeide we bij het aantreden van dit college in 2014 al:

Zo wordt de achterstand in de openbare ruimte niet meer ingehaald. Nog los van of we het niet inhalen van die achterstanden moeten willen, is dit nu financieel solide beleid? Ons werd twee collegeperioden terug nog voor gehouden dat als wij niet onze aandelen in NUON verkochten, en wij dat geld niet gebruikten om die achterstanden in te halen, dat we dan onder curatele zouden komen, een artikel 12-gemeente zouden worden. Met pijn in ons hart stemde de SP daar mee in, omdat, zo werd ons voorgehouden, hel en verdoemenis anders ons deel zouden zijn. Een beetje zoals met de 3%-norm van Brussel. En nu blijkt dit zomaar te kunnen? Geen dreigende curatele meer?

Maar gelukkig aan het eind van haar werkbare leven ziet deze wethouder het licht in de donkere tunnel. Het kwartje is gevallen en er gaat structureel 1,9 miljoen per jaar geïnvesteerd worden in de openbare ruimte. U begrijpt dat de SP hiermee erg blij is na al die jaren en wij hopen dat het gereserveerde bedrag voldoende is. Maar het lijkt ons ‘too little, too late’, na alle jaren van verwaarloosd onderhoud door vorige colleges. Het ziet er in veel wijken in Zaanstad helaas slechter uit dan in vergelijkbare steden. Zaankanters kunnen het slechts waarderen mt een mager zesje. En ook zijn 45% van de mensen ontevreden na het indienen van een klacht over het groen en de straat, over de afhandeling ervan.

In het televisie programma Radar kon je als bedrijf een warme douche ontvangen als je iets extra goed had gedaan, maar het kon ook een koude douche zijn als je het niet goed doet. Wel, namens de SP willen wij de verantwoordelijk wethouder voor de openbare ruimte en de slechte staat daarvan nomineren voor een koude douche.

Meer lezen?

U bent hier