h

'Wat maakt de SP socialistisch en niet sociaal-democratisch?'

21 januari 2018

'Wat maakt de SP socialistisch en niet sociaal-democratisch?'

Patrick Zoomermeijer
Patrick Zoomermeijer was de afgelopen twee jaar bestuurslid, maar is niet herkozen. In de lunchpauze van het congres hoort Zoomermeijer van de ene na de andere SP’er hoe erg dat volgens hen is. „Ze zeggen: ‘Jouw geluid zal worden gemist.’”

Zijn verhaal, in de verkiezingsfolder met kandidaten, ging over ‘ideologische verdieping’ met vragen als: „Wat maakt de SP socialistisch en niet sociaal-democratisch?” Als het over migratie gaat, hoort Zoomermeijer bij de SP’ers die vooral ruimhartige en humane opvang van vluchtelingen belangrijk vinden. In de partij heet die opvatting nu ‘de lijn-Gesthuizen’, vernoemd naar oud-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen die voor de SP jarenlang het woord voerde over migratie. In de partijtop lijkt nu de cultureel-conservatieve ‘lijn’ te winnen – met het verhaal dat niet iedereen zomaar kan komen en dat migratiedeals met landen ‘in de regio’, om vluchtelingen daar op te vangen, zo slecht nog niet zo zijn.

Zoomermeijer zegt: „De Turkijedeal is een smerige deal. Punt. En als vluchtelingen eenmaal zijn erkend, vind ik dat we goed voor hen moeten zorgen.” Hij vindt de SP zelf ook „een beetje te wit”. „We moeten de witte cirkel zien te doorbreken.”

U bent hier