h

De bekrompen neoliberale geest van de VVD

10 september 2018

De bekrompen neoliberale geest van de VVD

Na het bekendmaken van de uitspraak van de rechter over de uitzetting van Lili en Howick heb ik een emotioneel bericht op facebook geplaatst met de mededeling dat ik de VVD haat.

Door Evert Hartog, op persoonlijke titel

Dat licht ik toe: Ik heb het niet over haat tegen mensen van de VVD maar over het gedachtegoed. De VVD gaat er prat op dat de westerse beschaving (wij) door de verlichting heen is gegaan en andere beschavingen (zij, bedoeld wordt de moslims) niet. Fits Bolkestein en Edith Schippers hebben de westerse beschaving superieur genoemd. Het eigenaardige is dat VVD’ers die beschaving en de verlichting niet blijken te kennen.

De grootste verlichtingsfilosoof Imanuel Kant uit Koningsbergen (tegenwoordig Kaliningrad), heeft 250 jaar geleden het categorisch imperatief uitgevonden. Het belangrijkste voorbeeld daarvan is dat je een mens nooit als middel mag zien maar altijd als doel op zich.

Het argument dat de VVD gebruikt om de uitzetting van deze kinderen door te drukken is dat er een aanzuigende werking ontstaat als de kinderen mogen blijven. Los van het feit dat het niet waar is, blijkt hieruit dat deze kinderen als middel zijn gebruikt voor het bereiken van een politiek doel. Hun menselijkheid is ze afgenomen, ze zijn instrumenteel gebruikt. Dat is verwerpelijk. Het is in strijd met mensenrechtenverdragen en met de menselijke waardigheid.

Dat hadden de bewindslieden van de VVD moeten weten als ze de verlichting hoog in het vaandel willen houden. Hier wreekt zich het gebrek aan belangstelling voor cultuur, dat onder meer is gebleken door de bezuinigingen op cultuur van Halbe Zijlstra en het totale gebrek aan belangstelling voor cultuur bij de VVD. Minister Wiebes vindt cultuur een nutteloze hobby. Deze mensen zijn eenzijdig ontwikkeld, hun instrumentele wereldbeeld heeft het morele besef aangetast. Het gevolg is dat de VVD een club is geworden met een grote aantrekkingskracht op criminelen en leugenaars.

Ik zou VVD’ers willen aanraden zich eens te verdiepen in cultuur. Lees eens een boek over de verlichting, lees het boek van Hannah Arendt over de banaliteit van het kwaad, het kwaad van de gewenning en de gedachtenloosheid. Ga eens naar het concertgebouw en het stedelijk- of rijksmuseum. Dat verruimt de geest en verdrijft de spruitjesmentaliteit en de neoliberale bekrompenheid.

De VVD van nu is te vergelijken met de studentencorpsen die berucht zijn geworden door de uitwassen tijdens de ontgroeningen. Daar heerst de neoliberale persoonlijkheid, een persoonlijkheid die is gecreëerd door de huidige wereldorde, die een potentieel destructief effect heeft op democratie en samenleving.

De neoliberale persoonlijkheid kenmerkt zich door een ongezonde kruiperigheid voor autoriteit en status, en een minachting voor mensen die niet succesvol zijn. Die neoliberale geest is het gevaar van de VVD, dat is wat ik haat.

#notinmyname

Meer lezen?

U bent hier