h

MAAK.Zaanstad is een illusie...

30 juni 2016

MAAK.Zaanstad is een illusie...

Patrick Zoomermeijer
Ondanks onze kritiek op het proces van MAAK.Zaanstad hadden we als SP-fractie voorgenomen om het resultaat, de opbrengst van 'het (overigens gemankeerde) gesprek met de stad', constructief te bespreken. Zo zouden we, samen met andere partijen, ervoor pleiten dat groen ook echt groen blijft. En dienden we als SP zelf een amendement in voor minstens 40% sociale huurwoningen onder de nieuw te bouwen woningen in de toekomst. En ondanks alles, stonden en staan we daar nog steeds voor, en dat blijft zo!

Door fractievoorzitter Patrick Zoomermeijer

Helaas bleek de afgelopen twee weken in de voorbereidende vergaderingen dat MAAK.Zaanstad nog steeds niet voor en door de stad en niet goed doordacht is. Toen er van verschillende partijen kritiek kwam op diverse punten uit het stuk dat het college had gebrouwen uit de opbrengst van het 'gesprek met de stad', bleek het college opeens te vinden dat we eigenlijk met dit stuk, de 'opbrengst', helemaal niks besluiten. Dat het slechts streefdoelen bevat, of zoals sommige collegepartijen zeiden: 'het is een project in ontwikkeling'. Daarmee wordt de raad gediskwalificeerd: dan beslissen we dus nergens over, waarom er dan over discussiëren en stemmen als raad?

Toevallig had belangengroep 'Hart voor stad', waar wij het soms wel en soms niet eens zijn, aangegeven dat zij zich niet serieus bij dit project betrokken vonden. Ze schreven het college hierover gisteren een brandbrief, maar kregen geen antwoord van het college. Het bevestigde ons eerder geuite zorg dat het proces van MAAK.Zaanstad niet bewoners heeft betrokken zoals had gemoeten. Daarmee zijn actieve bewoners gediskwalificeerd en daarmee is MAAK.Zaanstad niet echt gedragen door de stad.

Tot slot zijn heel veel al langer lopende zaken, zoals de Spoorse Doorsnijding en het bouwen van duizenden woningen, bij MAAK.Zaanstad 'gegooid'. Dit zonder deugdelijke financiële onderbouwing en per definitie te weinig middelen om zelfs maar een deel van alle plannen te realiseren. Daarmee diskwalificeer je realistisch beleid, en roep je maar wat je allemaal wilt hebben zonder af te vragen hoe dat kan: daarmee is dit geen voldragen stuk.

Dat het college en enige collegepartijen zich zo laten kennen zeggen ze eigenlijk dat we onze tijd de afgelopen maanden beter hadden kunnen besteden. In dergelijk cynisme gaan wij niet mee gaan, kunnen we niet mee gaan. MAAK.Zaanstad is geen plan van en voor een stad, maar een wensdroom van dit rechtse college, dat alleen bevestigd wil worden in haar illusies.

Meer lezen?

U bent hier