h

AZC in Zaandam: een pleidooi voor medemenselijkheid

14 juli 2016

AZC in Zaandam: een pleidooi voor medemenselijkheid

Vorige week vond ik een briefje in mijn bus. Een oproep om me hier tégen het AZC uit te spreken, omdat er nog “een klein beetje hoop” zou zijn. Ik zou aan de persoon die het bij mij in de bus geduwd heeft willen vragen: Heb je gekeken in welk gebouw je naar binnen bent gestapt? Heb je de herdenkplaquette aan de muur gezien?

Door Bianca Toeps

Ik woon in het oude Polak & Schwarz-gebouw, en ik weet niet of u daarvan de historie kent. In het gebouw was een Joodse fabriek gevestigd. Tijdens de oorlog nam de niet-Joodse Cook Brummer de leiding over, en hij heeft met gevaar voor eigen leven veel Zaanse Joden gered. Hij heeft Duitsers omgekocht met illegaal gestookte drank, hij deelde voedsel uit en hielp met het vervalsen van persoonsbewijzen. Hij is zelfs een keer op hoge poten naar Westerbork gegaan om gevangengenomen personeel terug te halen. Tweeëntwintig werknemers overleefden de oorlog niet, hun namen staan op de herdenkplaquette. Zonder Brummer waren dat er waarschijnlijk heel veel meer geweest.

En nu hoor ik Zaankanters vragen om een vergoeding voor nieuwe gordijnen, omdat “dat volk” anders bij ze naar binnen kan kijken. Nu hoor ik Zaankanters problemen maken over overlast door spelende kinderen, de grootte van het dakterras en of er wel genoeg fietsenstallingen zijn. Zal de komst van het AZC voor overlast zorgen? Wellicht. Maar is dat het punt? Nee. Denk nog eens aan Cook Brummer, en alles wat hij deed voor de oorlogsslachtoffers van zijn tijd. Hij dacht niet in termen van overlast. Hij liet zich leiden door zijn hart voor anderen. Brummer had ook kunnen denken, prima, laat anderen het maar oplossen. Niet mijn pakkie-an, not in my back yard.

Maar dat deed hij niet. En dat doe ik ook niet. En net als de schrijver van dit briefje heb ik óók nog een beetje hoop. De hoop dat de medemenselijkheid in de afgelopen 70 jaar níet geheel verloren is gegaan.

Bianca droeg deze bijdrage als betrokken en bezorgde bewoner en inspreker op 12 juli 2016 dapper voor aan de Zaanse raad

Meer lezen?

U bent hier