h

Linkse inbreng Zaanse SP op congres

14 januari 2017

Linkse inbreng Zaanse SP op congres

Het verkiezingsprogramma ziet er niet slecht uit, maar we worden door andere partijen links ingehaald zoals GroenLinks met belastingen en vluchtelingen. We missen de linkse radicaliteit! We missen onze eigen socialistische koers. We moeten het systeem veranderen.

Maikel Kat, Zaans raadsiid, op het SP-congres van 14 januari 2017 in Tilburg

Het lijkt af en toe alsof we neoliberaal bloed door onze aderen hebben stromen en dat we het vanzelfsprekend zijn gaan vinden dat dit in ons systeem zit.

Partijgenoten: nu is de kans om ons bloed te zuiveren. Pak de macht, maar wel duidelijk en radicaal. Dat doen we met drie amendementen:

Afschaffen monarchie (voorstel 1.21)

Er zijn nooit zo veel wijzigingsvoorstellen ingediend over de monarchie als nu:

Het staat lijnrecht tegenover ons basis principe gelijkheid als we het geboorterecht laten prevaleren.
41 miljoen kost het koningshuis ons per jaar. Daar kunnen we heel wat eigen risico mee afschaffen.
Een toelage van bijna 1,5 milj op je 18e? Dat kunnen wij niet normaal vinden terwijl andere jongeren een lening moeten afsluiten om te studeren.  Daarom: Schaf de monarchie af! Niet op termijn. Wees radicaal! Doe het nu!

Vijf keer minumumloon als topsalaris is genoeg! (3.43 of 3.52)

Er stond 15 staat tot 1, maar het is echt ongelofelijk dat er nog steeds 10 tot 1 staat. Zelfs een bank haalt hier ons hier links in: De ASN stelt het op 6 maal.

Heeft de commissie iets in haar ogen zitten? Dat moet potdomme naar 5! Het hoogste salaris zou niet hoger dan 5 maal het laagste salaris moeten zijn.

Bij een minimumsalaris van 20 duizend kunnen wij een salaris van 2 ton niet normaal vinden. Ook hier waart de neoliberale geest rond. Steun deze amendementen anders zijn we de naam socialisten niet meer waardig!

AOW-gat (3.42)

Steun vooral Wageningen met 3.72

65 is 65 en dat moet zo blijven! Niks flexibel. Als je langer wilt werken prima, maar op je 65e ontvang je gegarandeerd pensioen.

En negatieve inkomenseffecten moeten altijd gecompenseerd worden. Niet alleen voor militairen.

Meer lezen?

U bent hier