h

(ex)Wethouders verdraaien waarheid over referendum en Cultuurcluster

1 februari 2017

(ex)Wethouders verdraaien waarheid over referendum en Cultuurcluster

Opnieuw word ik als woordvoerder van de Kultuurklutsers gedwongen te reageren op de uitspraken van een (voormalig) wethouder. Was het wethouder Verschuren die in een recent artikel de Kultuurklutsers ten onrechte verweet de afronding van Inverdan tegen te houden, nu is het voormalig wethouder Linnenkamp die de bedoeling van ons referendum tracht marginaliseren.

De onderhandelingen tussen NS poort en de Gemeente Zaanstad, die in een juridisch steekspel dreigde te verzanden vonden een uitweg in een gronddeal en de verplichting om voor NS traffic te genereren in de vorm van een gebouw met een maatschappelijke bestemming. Dat de Raad met de afspraken met NS ook akkoord is gegaan met een cultuurcluster is bezijden de waarheid!

Sterker nog de Raad heeft tussen 2004 en nu nooit formeel een besluit genomen over noch de bouw van het pand noch de invulling ervan. Het clusteren van Fluxus, de Bieb en Filmhuis De Fabriek is door voortdurende bezuinigingen op cultuur tot stand gekomen door subsidiedwang, hetgeen in een recent artikel door de aftredende directeur van de Fabriek werd erkent. Ook is nog steeds duidelijk dat de bibliotheek niet zit te wachten op verhuizing maar zich heeft neergelegd bij een ontwikkeling die in financieel, cultureel en politiek opzicht onnodig en onwenselijk is.

Ook de angst voor "het weglopen van de inspiratie" is niet realistisch omdat de beoogde partners van het cultuurgebouw nu al uitstekend samenwerken. Daarmee zorgen ze, in samenwerking met het Zaantheater, voor een boost in het culturele hart van Zaandam rond de Dam en de Zaan zonder allerlei cultuuruitingen uit de andere Zaangemeenten weg te trekken.

Concluderend gaat het referendum dus niet over infrastructurele ontwikkelingen rond Inverdan of het tegen houden van woon of werk ontwikkelingen, maar over een inhoudelijke, dure en onnodige ontwikkeling. Los van YouTube filmpjes en flash mobs aanstaande donderdag avond kan de Raad door het accepteren van een refendum de bevolking een adviserende stem geven in een situatie waarmee zij zelf worstelt.

Jan de Bruin, namens de Kultuurklutsers

Meer lezen?

U bent hier