h

Een hartekreet van een Turks-Nederlandse Zaankanter

13 maart 2017

Een hartekreet van een Turks-Nederlandse Zaankanter

Zehra VarliIedereen heeft een mening over wat nu speelt tussen Turkije en Nederland. Ook ik. Of nou ja, volgens mijn analyses klopt er hier iets niet! Natuurlijk weten we dat Turkije nu de eigen wetten breekt maar goed, Erdogan kennende is dit normaal. Hij wil boven de wet staan dus dan is het niet vreemd dat hij dit doet. Daar wil hij uiteindelijk naartoe, dus dit is een goede voorbereiding daarop. Maar wat bezielt Nederland om deze man daarin te helpen? Weet de Nederlandse regering niet dat zij zo Erdogan juist helpen om aan de macht te komen? Of is dit juist de bedoeling?

Scherpe column door Zeynep Varli-Tosun

Wat zie ik gebeuren? Zelfs de mensen die 'Nee' bij het Turkse referendum voor meer macht voor Erdogan zouden stemmen, twijfelen nu om toch ‘Ja' te gaan stemmen en een groot gedeelte is dit nu ook van plan! Bedankt Rutte! Heeft de Nederlandse regering en de EU voorheen Erdogan niet al ruim baan gegeven door hem steeds zijn zin te geven? 

En nu zitten we in verkiezingsperiode en wat gebeurt er? Rutte en de rest nemen ineens houding tegen Erdogan aan om meer zielen te winnen? Hoe vuil kan het gespeeld worden?

Is dit niet wat beide leiders wilden? Hoe kunnen we meer stemmen winnen? "Nou Erdo, je weet wat je verwachten staat, ouwe dicta! Doe jij maar wat je moet doen en dan zorg ik dat ik hier de boel stagneert en op stelten zet en hebben we allebei onze zin. Win-win situatie. Nou, wat vind je daarvan?" Erdo: "Prima, Mark!” 

Of andersom voorgesteld en Rutte zegt "Prima!" Whatever! 

Het gaat erom dat beiden hun doel bereiken. En dat gaat ze lukken... lijkt erop!

Mensen die niet politiek actief zijn en het fijne er niet van weten zien alleen de kaft, de omlijsting, maar niet hoe dat er van binnen aan toe gaat.

Wat willen deze leiders? Beiden willen de macht behouden!

Rutte geeft geen moer om zijn in Nederland wonende burgers met een buitenlandse achtergrond anders zou hij dit nooit toestaan. Door dit gedoe komen steeds meer mensen tegenover elkaar te staan waardoor steeds meer onrust zal ontstaan.

Ineens zijn we 'Nederlandse burgers' (zogenaamd) terwijl we eerder nog “tuig" waren en mochten "oppleuren"! Hoe hypocriet is dit?

En wat bezielt de Turkse burgers om zich hierin mee te laten slepen? Waarom zijn we ...correctie: ik behoor niet tot die ‘we’, al ben ik zelf van Turkse afkomst… Dus waarom zijn ze ineens zo nationalistisch en vinden dat Nederland niet democratisch is? Zijn ze ineens zo blind geworden of vergeten hoe ondemocratisch Erdogan zelf is?

Zo bizar dat het enge en ondemocratische nationalisme daar steeds meer de overhand krijgt. Hoe kan het toch zijn dat burgers elkaar zo kunnen haten? Ja, politiek heeft wel een rol daarin! Maar kunnen mensen zelf niet nadenken? Kunnen ze geen berekening maken dat bepaalde dingen heel krom en scheef zijn?

Triest! Zeer triest dat we in een zogenaamde moderne tijd leven waarin de mensen zo oerstom kunnen zijn! 

Waarom kunnen mensen niet gewoon zeggen "En nu kappen hiermee! Jullie zijn uit op haat en oorlog? We zullen jullie die macht niet geven!"

Pak de macht! Ik vond deze SP-slogan eerst een niet goed voelende slogan omdat alles zo om macht ging. Maar bij nader inzien vind ik het ergens toch best een goede slogan! Pak de macht van de politici jongens! Laat ze merken dat je dit niet meer pikt en echt met serieuze zaken bezig wilt zijn als de zorg, armoede, het onderwijs, klimaat verandering en al die problemen in Nederland zelf! 

Dit is allemaal een spel om je van de echte problemen af te leiden. Laat dit niet toe!

En ja, als mensen dan echt Erdogan als profeet zien, laat ze toch lekker gaan? Laten wij hier ondertussen de echte problemen aanpakken!

Ik hou van mijn land van herkomst, Turkije, ik heb vaak heimwee. Maar ik ben nu een inwoner van Nederland en ik maak me druk om de welvaart hier. 

Natuurlijk ook van mijn land maar dat hoeft echt niet op deze manier! Je moet je juist verzetten tegen het dictatoriale regime en niet toejuichen! Het lijkt allemaal geweldig om zogenaamd het machtigste land te zijn maar laat je niet misleiden want dat is het niet! Niet op deze manier! Niet door iemand die zijn volk wilt onderdrukken, niet door vrouwen hun recht in te pikken, niet door kindhuwelijken, niet door journalisten op te sluiten, niet door schrijvers op te sluiten, niet door kunstenaars op te sluiten, niet door andere partijleiders op te sluiten, niet door mensen hun vrijheid te ontnemen, niet door kinderen te brainwashen, niet door… nou zo kan ik eindeloos doorgaan! Wees niet trots op het negatieve!

Je wordt machtig juist als je intellect hebt en vrij bent en goed opgeleid bent. Laat de kinderen studeren en niet thuis houden of roepen dat school de kinderen misvormd! Het brengt ze veel verder dan op een Imam Hatib-school waar de kinderen juist misvormd worden!

Wake up people! Please! Zie de echte dingen en niet alleen wat ze je op een dienblad serveren, kijk wat daarachter zit!

Ik wens iedereen veel sterkte wijsheid toe in deze zware tijden!

Foto: SP / www.sp.nl

Meer lezen?

U bent hier