h

Een weekend voor tolerantie

10 april 2017

Een weekend voor tolerantie

Foto: Sunita Biharie / www.zaanstreek.sp.nl
Afgelopen zaterdag kwamen duizenden mensen naar Arnhem naar de manifestatie tegen homohaat en voor LHBT-rechten. De sfeer was uitstekend en contrasteerde met de goedkope pogingen van onder andere de PVV om de woede over de mishandeling van een homopaar eerder in Arnhem in te zette voor 'islam bashing'. Zaanse SP'ers Leyena en Alie waren er bij, als onderdeel van een grote delegatie van ROOD en de SP.

ROOD voor roze!

Foto: Sunita Biharie / www.zaanstreek.sp.nl

Samen Nederland

Herdenking Henk Sneevliet

Zondag was de jaarlijkse herdenking Henk Sneevliet en de overige revolutionair-socialisten van het Marx-Lenin-Luxemburg-front. Zij werden dit jaar 75 jaar geleden door de fascistische bezetter vermoord. Tot aan het laatste moment vochten ze tegen dictatuur, kolonialisme, rassenhaat, uitbuiting en onderdrukking, en dus tegen fascisme, zonder illusies in stalinisme. Tot aan het laatste moment bleven ze verbonden aan de drie basisideeën: 1. hervorming van het kapitalisme is uiteindelijk niet mogelijk, 2. de werkenden hebben een eigen onafhankelijke partij nodig, 3. voer je strijd lokaal en nationaal - maar altijd met een internationale blik! Henk Sneevliet zong tot de kogels werden afgevuurd nog de Internationale.

Foto: Patrick Zoomermeijer / www.zaanstreek.sp.nl

De opkomst bij de herdenking was goed. Er werd stilgestaan bij hedendaagse onvrijheid, waaronder de (doods)bedreigingen van Anne-Fleur Dekker door sommige PVV-aanhangers, maar vooral door extreem-rechtse aanhangers van Thierry Baudet's Forum voor Democratie.

Foto: Patrick Zoomermeijer / www.zaanstreek.sp.nl

Herdenkingssteen op begraafplaats Westerveld in Driehuis

Van de Zaanse SP waren Patrick en Vincent aanwezig.

Groningen tegen Pegida en voor tolerantie

Overigens waren er ook SP'ers bij de Manifestatie voor een Tolerant Groningen, die was georganiseerd als tegenwicht voor de haatzaaiers van Pegida. SP'er Sunita hield op persoonlijke titel en prachtig pleidooi voor tolerantie. 'Als mensen die vluchten voor oorlog en armoede volgens extreemrechts gelukszoekers zijn, dan wens ik extreemrechts ook veel van dat geluk!'

Meer lezen?

U bent hier