h

'Zaanstad is van ons allemaal!'

1 december 2017

'Zaanstad is van ons allemaal!'

Jasper van Vliet
Activisme. Voor mij een van de mooiste dingen die er zijn. Activisme brengt mensen samen, daar waar verdeeldheid heerst. Ik zie activisme dan ook als noodzakelijk in de huidige maatschappij, en fundamenteel voor onze democratie. Op mijn 13e liep ik voor het eerst mee met de SP, in de mars tegen armoede in Zaandam. Daar waar politici ons proberen te verdelen, voelde ik voor het eerst de kracht van vereniging. Daar hecht ik nog steeds veel waarde aan.

De motivatie van Jasper van Vliet voor de ALV van 22 november 2017 waar hij tot nummer 5 op de kandidatenlijst is gekozen

Activisme hoeft niet alleen te gaan over internationale of landelijke thema’s, het gaat vooral om inspraak in onze eigen buurten. Denk bijvoorbeeld aan het verzet tegen de verbinding A8-A9 en de actie voor een referendum over het Cultuurcluster. Dit zijn slechts voorbeelden van thema’s waarop wij strijd voeren tegen de afbraak van onze leefomgeving en democratie. Het is tijd dat er weer écht naar ons wordt geluisterd.

De gemeenteraad kan hierbij een hulpmiddel zijn, daar wil ik mij graag inzetten als stem van de straat naar de raad, met een nieuw hartstikke links en bijzonder progressief verkiezingsprogramma, dat niet alleen goed zal zijn voor SP-stemmers, maar voor ons allemaal. Ik ben dan ook onwijs dankbaar voor het vertrouwen om nummer 5 te zijn op onze kieslijst. Dat gebeurt een 17-jarige niet vaak, en ik ben dan ook vereerd om zo andere jongeren een stem te kunnen geven en zich gehoord te kunnen laten voelen.

Mijn hart zal altijd uitgaan naar de acties op straat. Als ik terugkijk naar mijn tijd bij de SP, denk ik namelijk al gauw aan al die dagen dat we in onze Zaanse wijken en buurten op straat hebben gestaan, van deur tot deur en van woonkamer tot woonkamer zijn gegaan en de talloze gesprekken die hier zijn gevoerd. Voor veel mensen waren wij het eerste echte luisterende oor, en dat was bedroevend, maar tegelijkertijd ook inspirerend om hier samen iets aan te doen. Er is een grote groep Zaankanters die het tijd vindt voor verandering, en ik ben trots om daar deel van uit te maken.

In tijden waarin verdeeldheid nog steeds heerst, moeten wij kijken naar de echte tegenstelling in de samenleving. Dat is niet die tussen mensen met, en mensen zonder migratie-achtergrond. Niet die tussen jongeren en ouderen. Dat is de tegenstelling tussen mensen en geld. Veel mensen kiezen voor het belang voor ons allemaal, slechts een kleine groep voor het geld. Helaas hebben we de afgelopen jaren gemerkt dat vooral die laatste groep het voor het zeggen heeft gehad, ook hier in Zaanstad.

Assendelvers, Kogers, Krommenieërs, Westnollendammers, Westzaners, Wormerveerders, Zaandammers en Zaandijkers. Zaanstad is van ons allemaal, en het is tijd dat we daar eens wat van terug gaan zien. Zaanstad vàn, en vóor ons allemaal, nu en in de toekomst. Dat is waar ik voor sta en daarvoor gaan wij de strijd aan.

Meer lezen?

U bent hier