h

SP samen met huurders in actie tegen schimmelhuizen

12 februari 2018

SP samen met huurders in actie tegen schimmelhuizen

De SP slaat landelijk en lokaal de handen ineen voor gezonde en goed onderhouden huurwoningen. Tweede Kamerlid Sandra Beckerman wil dat huurders een afdwingbaar recht krijgen zodat schimmel wordt aangepakt. Daarnaast pleit ze in de Tweede Kamer voor een landelijk actieplan tegen schimmelwoningen. Op tientallen plaatsen in ons land komen huurders al in opstand tegen ongezonde woningen, gesteund door de SP. Ook in Zaanstad hebben veel huurders last van schimmel in hun huizen.

Foto: Willem Croese / www.zaanstreek.sp.nl

Schimmel in Zaandam (Poelenburg)

Patrick Zoomermeijer
Patrick Zoomermeijer, fractievoorzitter en lijsttrekker voor de SP in Zaanstad, heeft de afgelopen jaren veel verhalen gehoord van mensen die schimmel in hun woningen hadden. De Zaanse SP heeft pas een schimmelmeldpunt geopend.

Zoomermeijer: "Er zijn inmiddels tientallen meldingen binnen van mensen met schimmel- en vochtproblemen in hun huurwoningen. De meldingen komen uit alle hoeken van Zaanstad. We hebben schrijnende gevallen gezien bij onze bezoeken langs de deuren in Poelenburg, in Wormerveer en Zaandam-Zuid. Het is in veel woningen niet meer warm te stoken en bewoners en hun kinderen hebben vaak last van hun luchtwegen. Dit is een schande in de 21e eeuw! Dit probleem in Zaanstad dat vele Zaankanters raakt, moet worden opgelost. Massale investeringen zijn nodig. Veilig, gezond en betaalbaar wonen is een recht!" 

SP-Tweede Kamerlid Beckerman: "Ik heb veel mensen gesproken die letterlijk ziek worden van hun eigen huis. Kleine kinderen die al heel jong medicijnen en astma-puffertjes moeten gebruiken. Bewoners van dit soort woningen worden vaker ziek, leven korter en doen dat in minder goede gezondheid. Dat is onbestaanbaar."

Schimmels in woningen worden een steeds groter probleem in met name sociale huurwoningen. Had in 2007 nog slechts 9 procent van de huizen schimmels, uit een recent onderzoek blijkt dat dit percentage is opgelopen naar 43 procent. Veel verhuurders investeerden weinig aan onderhoud. Dat is mede te wijten aan een door de regering opgelegde belasting voor betaalbare huurwoningen, de verhuurderheffing.

Beckerman vroeg in mei 2017 al om een landelijke actieplan tegens schimmelwoningen. "De Tweede Kamer moet zich zorgen maken over de gezondheid van minstens een half miljoen mensen in schimmelwoningen. In onze eigen Woningwet staat dat verhuurders een zorgplicht hebben. Dat blijkt in de praktijk vaak een papieren tijger. Dat moet echt anders."

Beckerman pleit voor een landelijk actieplan tegen schimmel, een centraal meldpunt voor huurders, een recht van de huurder om te eisen dat een woning wordt opgeknapt, een boete voor verhuurders die dat aan hun laars lappen en een korting op de verhuurderheffing die door verhuurders verplicht moet worden geïnvesteerd in de aanpak van vocht- en schimmeloverlast.

Meer lezen?

U bent hier